luni, 21 noiembrie 2011

Licitatiile : intermediere sau specula ?

                             
Am hotarat sa scriu aici si nu pe vreunul  din site-urile care se ocupa de vanzari pentru a nu deranja alte persoane. Urmaresc licitatiile de pe cele mai multe site-uri,nu  pentru a cumpara,prefer sa vad porumbelul inainte sa il achizitionez, ci pentru a urmari trasaturi,rezultate,metode de imperechere ale altor crescatori.
    Problema este ca uneori ceea ce vad ma scarbeste.
Pentru unii vanzarile au devenit o afacere,sunt si crescatori care vand pentru ca li se cere sau  au surplus in crescatorie .
Insa parerea mea e ca si la unii si la ceilalti trebuie o masura  a bunului simt,preturile pe care le vadem pe unele site-uri,cu reclama fatisa facuta crescatorului respectiv sunt sub orice critica. Ce ma deranjeaza cel mai tare este faptul ca tinerii si persoanele cu posibilitati materiale, caci si  pentru ei scriu articolul...cumpara la aceste preturi "mascate'' pui sau reproducatori asteptand sa fie propulsati direct in top 3.  In momentul in care  isi dau seama  de valoarea reala si pretul de achizitie majoritatea renunta la acest hobby,cedeaza. Multi  pur si simplu cred ca isi merita soarta deoarece merg pe mana unor asa zisi samsari care le promit achizitiile deceniului.Am vazut oameni cu studii,mai ales tineri,care intrati in astfel de cercuri nici atunci cand sunt atentionati nu pot sa se rupa de ''guru''(un cotetar de duzina vazut in fiecare targ cu cosul de porumbei pentru vanzare)
     Cat de orb sa fii,ce posibilitati financiare sa ai sa oferi intr-o tara cu asa nivel de trai astfel de sume 2000-4000 Ron pentru un pui care nu esti sigur daca reuseste sa gaseasca casa de la 2 km. Nu stiu probabil m-am nascut prea tarziu si sunt nepregatit pentru aceasta lume plina de atata jidanism(,sper sa nu se simta nimeni jignit). Daca vreunul din incepatorii acestui sport ,acestei pasiuni citesc sper sa povesteasca si celorlalti sa nu faca investitii mari la inceput ,sa nu se arunce la achizitii mari deorece 90 % in mod garantat vor fi dezamagiti.Cea mai mare minciuna a acestui sport sunt pedigreele,daca omul de la care cumperi este o persoana care iti ridica cel mai mic semn de intrebare ,renunta.
       "Cand cumperi priveste in ochii crescatorului nu ai porumbelului"
  Uneori chiar daca ar vrea sa nu greseasca, te poate pacali. Porumbeii sunt ca si oamenii daca ii urmariti atent veti observa masculi care umbla dupa orice femela gata sa cedeze,femele care sunt calcate de 2,3 masculi in propria crescatorie,asa este peste tot......
   Cunosc crescator care a avut la reproductie peste 5 campioni (1,2,3) la categoriile fond,mare fond,maraton....loc 1 la concursuri de mare distanta .Nu a iesit cu nimic in evindenta ,din contra rezultatele au fost mai slabe decat inainte de a-i aduce.
      Cred ca astea ar trebui sa dea multora de gandit,achizitiile cred ca ar trebui facute dupa ce iti faci o structura de baza in care sa investesti. Astfel ,poti urmari daca rezultatele cresc sau scad; in 2 ani poti sa iti faci o idee despre cat de buna a fost achizitia.
     Pentru favorul facut prin astfel de licitatii, proprietarii acestor site-uri primesc cadou:pui,zburatori,oua. Nu cunosc numele acestora, dar cineva care stie ar putea sa faca o lista sa vedem cati regasim in top 20.
    Alta problema,inclusiv licitatiile publice in Romania sunt trucate..da,da ati citit bine...sunt crescatori care liciteaza pentru a creste pretul la intelegere cu organizatorul.Am vazut si am auzit discutia personal,nu va dau nume dar crescator cunoscut in tara .......va dati seama la ce se preteaza,cresc pretul pentru a primii recompensa.
      Asta este,simteam nevoia sa ma descarc; nu am postat direct pe site-ul de licitatii pentru ca nu vreau sa imi fac dusmani.Daca unii au inteles ceva'' Doamne Ajuta'' ,iar pentru restul ..achizitii cat mai ieftine si mult,mult noroc,va trebuie in mod garantat.