miercuri, 21 decembrie 2011

21-12-2011

                    
femelele din lotul de zbor
     
In crescatorie ca si noutati ar fi faptul ca am hotarat sa oprim si masculul 008/08 la reproductie  mergand dupa  pricipiul de a avea o matca puternica . Si e foarte greu sa gasesti o asemenea pasare,are 27 clasari din peste 35 angajari,8 fonduri clasate din 10 angajari….am hotarat sa -l oprim si datorita faptului ca  anu acesta a avut si un accident de naparlire si nu am vrut sa il mai riscam.
  La restul porumbeilor naparlirea a decurs normal,la pui 2 sau 3 prezentand pe corp pene crescute mai mari,reactii adverse  ale bolii,pe care le voi smulge daca nu pica in luna ianuarie. La lotul de zbor sunt porumbei tineri care deja au pus stapanire pe boxe dar si probleme cu masculi maturi care stapanesc 2-3 boxe…...impotriva acestora trebuie sa iau masuri.
  Daca  mai avusesem probleme cu cativa din cauza aspectului excrementelor acum sunt foarte multumit , trebuie sa ii multumesc si domnului Zoltan Szabo care mi-a confirmat inca de atunci ca nu sunt probleme lucru care m-a linistit.O sa incep sa administrez ceai porumbeilor iar hrana sa o dau in functie de cat mananca deoarece in ultimele zile fiind mai cald nu au mai consumat cantitatea administrata consumand undeva la 30g/pasare.
  Au primit ca si tratamente 3 zile de tricomonoza / cocidioza si 4 zile 4x1 mixt,bineinteles compensate cu vitamine ,iaurt si uleiuri administrate majoritatea in hrana.
    Am adus 3 pui de la prietenul meu Dani Dobre de la Dragasani,speram sa ajute intarirea lotului,optand pentru  vechiile linii de porumbei cu rezultate  la cursele de fond si marathon.
      De ceva timp am inceput sa verific si s-a ma documentez intr-o veche problema care ma framanta,respective ventilatia in cresctorie.Aceasta fiind amplasata intr-o zona cu multe turbulente si vant nefind protejata de relief sau alte constructii. Facand   probleme mai ales  atunci cand bate vantul dinspre nord curentii intra pe sus prin pod si ies pe fereastra.Eu nelocuind acolo nici nu pot sa merg sa ajustez deschiderile seara mai tarziu sau atunci cand vremea se inrautateste brusc,zona fiind foarte instabila  din punct de vedere meteorologic o simpla ploaie devanind brusc vijelie.De asemenea  ceata este foarte persistenta in aceea  zona,de foarte multe ori plecand din oras pe  soare frumos si acolo sa nu pot da drumul porumbeilor la antrenament.Din aceasta cauza creste  in crescatorie  gradul de umiditate care este  daunator si precoce dezvoltarii bacteriilor.
   Din aceasta cauza sunt  stresat fiindu-mi frica ca nu cumva sa fac mai mult rau decat bine cu micile ajustari la care m-am gandit.
   Astazi 21-12-2011 am facut curatenie si in boxe si am dat cu arzatorul prin toate compartimentele de la etaj.La matca neavand probleme am dezinfectat cu virkon ,din pricipiu aici tratez  si fac curatenie mai rar incercand sa ii las sa isi creeze o imunitate mai ridicata.
 
 Se apropie sfarsitul de an prilej sa uram tuturor vizitatorilor “Sarbatori Fericite “ si “La Multi Ani”