sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Retrospectiva sezon 2016

              Chiar daca multi spuneau ca ca fi un sezon greu pentru noi deoarece oprisem la reproductie  3 porumbei de top  nici nu vroiam sa ma gandesc la asa ceva si chiar daca ar fi fost mereu am fost mai mult pentru columbicultura decat pentru un trofeu prafuit,
           ''Schaliul'' redutabil si fara discutii nu mai avea ce demonstra 61 de puncte din 3 fonduri si 2 maratoane clasamd as fond 3 ani si as 3 ani  in acelasi timp..un porumbel perfect ... ratand in intreaga cariera o singura etapa la care a fost angajat in plus in el,genetic,este munca celor 12 ani de columbofilie in 2004 plecand de la Albu Marius cu o mana de pasari ale mele (batrana  543004/02, 570369/03, 570370/03, 570335/03, pui din batrana 566034/03 si 566068/03 de la prietenul meu Joanu Ciprian) si un masc gut 570399/03 care dupa 2 zile de la plecare si-a rupt aripa si m-a chemat sa il iau daca nu il elimina ( puiul era din doua oua care ii cerusem voie lui Mita sa le mut dupa ce la o etapa de fond intrasera in Gj in prima zi 4 porumbei-3 Jianu si 081 fiu din gut a doua zi in crescatorie sosind o alta fiica, alt porumbel si apoi 484/00)  dupa cum se vede in  pedigreeu in pasarea asta este toata munca si unele dintre cele mai bune pasari care au zburat in Gj loc 1 judet la categoriile la care au concurat  (tata,bunic,strabunic) asa ca toate cupele si ironia UCP-ului  nu m ar fi facut sa risc munca mea...atunci cand imperechezi doi porumbei cumparati zbori fara mila crezand povestile vanzatorilor, cand creezi tu esti constient, ca si un scluptor, ca o mica greseala poate spulbera totul, mai ales ca este vorba si de multa loterie ,factori neprevazuti .....am mai privit cerul si am mers cu inima stransa spre crescatoriede multe ori..... campionii nu se scot pe banda si asta sper sa o inteleaga si multi incepatori.


               2390039-10 cu 039 este ca o poveste de dragoste..vazusem la Erdei Paul vanata spitata care mersese la Olimpiada si am asteptat sperand... in 2005 a aparut din doi solzati un pui vanat cu pene albe la cap 089/05 zburat ca yarling a clasat loc 19 derby Marea Neagra 770 km cand a sosit mi -a tresarit cu adevarat inima... sa triezi pe culori cum fac unii si sa pui poza cu bunicii sunt doar povesti...copioi sa se destepte!  Am asteptat inca 5 ani si in 2010 au aparut doi pui albastri din 089/05 si una din femelele aduse de la F. Giese cu ajutorul prietenilor mei Kovacs Eugen si Coldea Claudiu de la Cluj....acestia  au fost antrenati spre Oravita ca si pui... porumbeii astia au mai avut ceva deosebit...ochii..puternici ,stralucitori diferiti la fiecare individ dar in care gaseste fiecare ce vrea si corpul...mananca cat vor, par imensi si de fapt sunt deosebit de usori..aripa mostenite de la femela de Giese cu pana de atac subtire, lunga egala cu remingele 8,9.....l-am luat in mana pe 039/10 de sute de ori.....cantarind ce ii lipseste ....comparand cu cei care mau invins...mereu m-au interesat cei care m-au invins pe mine aici ..nu care castiga in celalalt capat de tara ...am mai spus am fost uneori printre singurii care am rugata colegii sa imi arate campionii lor..sa imi fac o idee.. sa invat ce sa caut...ce sa urmaresc banuind unde pot sa invinga si unde pot ceda ... . am tacut adesea scrajnind din dinti cand masculul asta era invins dar era acolo dupa fiecare cursa...clasand din ce in ce mai bine la 5 ani facand un adevarat spectacol... dar ce ma bucura ca intre tinerii care veneau in spate vedeam ochii aia de soimi...i-am dat pereche din momentul in care a inceput sa confirme produsii lui ,cu doua femele surori de 2012 -854(9 nat as naraton) -855 (palmares 3 ani ) bineinteles zburate...( din pacate nu sunt Piet de Werd-imi dau cu parerecare dar mai consult si prietenul-cos) ele au ceea ce cautam si veneau de unde trebuia ..(068/03 pereche cu un mascul de Kipp cu structura de anduranta ) -aceiasi combinatie  genetica ca si la ''Schaliu'' baza ( Batrana''004'' x Englezoaica''068'' )... ca nu am gresit confirma acest sezon foarte greu dupa care ambele sunt acasa dar si fratele lor 894/12 reuseste loc 3 national extrem maraton 3 ani  ..dar si ca rezultatele celor doua combinatii sunt acasa , fiu din el cu 854 claseaza inclusiv Donetsk 1127 km 459/13 si la yarlingi ramane 072/15 o fiica din el si 855 ... bine si doi frati...asta facand ca povestea sa fie mai frumoasa 063 si 062/15..

 Faptul ca am oprit si "Nocturna" loc 1 national Record y 3 fonduri si 3 maratoane clasate ( 2 maratoane sosita dupa 22h si al 3 lea gasita la 5h 30 in jgheabul casei ) cei care au citit atent si inteleg ce am scris mai sus isi dau seama ca am facut un lucru bun...






   2016

.. inceput plin de elan si prea increzator ...avand si constructia noii locatii...luna aprilie am treut scurt pe la pasari inceezator ca in cele 3 sapt. Dintre maratoane le aranjez pentru defilare, antrenamenre scurte... etape bunicele...loc de 1 am cazut in plasa ... la Ivanivka mi-am dat seama dar era prea tarziu...am facut una din cele mai mari greseli ..asta in conjuctura in care stiam ca mutam crescatoria in toamna an mers pe premiza cei buni vin dupa Shyroka am 3 sapt..voliera dincolo e gata... angajam tot...si a fost una dintre cele mai grele etape..au venit cei buni...dar s-au pierdut altii la fel de buni...sau poate astea doua sunt cele mai bune familii... in fine luptatorii adevarati sunt acasa si in top.
  Mai mult The Only One 883/12 reuseste dupa un parcurs foarte dur  sa fie singurul porumbel din UCP care face norma la As Fond 4 ani si loc 3 national (daca nu se mai schimba programul de clasamente ) avand  clasari si curse in acesti ani peste vedetele  la ale caror pedigree viseaza unii...




2098894-12 reuseste sa faca lejer norma la Extrem Maraton 3 ani si sa obtina locul 2 national din pacate numarul mic de porumbei angajati de zona nostra influentand punctajele si cursa de Donetsk din 2015 unde a intarziat primind un punctaj foarte mare si care nu am putut sa o scoatem din norma, 2016 claseaza 3 etape peste 900 ..incheind o dupa 4 sezone cu un loc la reproductie dupa ce a clasat toate maratoanele  la care a fost angajat, acolo va fi  alaturi de surorile lui 854/855 ultima sosind venita lovuta la aripa de la Donetsk ambele facand palmares 3 ani la mare distanta.
 1350459-14 -fiu din 039/10 x 854/12. reuseste sa incheie sezonul clasand Donetsk si norma maraton extrem,mare fond...


1132339-13 confirma ca in evidenta nu a scoso doar culoare reusind sa faca iarasi norma la maraton extrem -loc 6 national Extrem Maraton 2 ani.



 pentru ca dupa pierderile dureroase din 2016 dusul rece a spalat multe din umflaturi in crescatorie dar a lasat sa se profileze o adevarata familie...inclusiv pasarile care au revenit lovite sau au ratat sezonul intarziind de la Shyroka Balka ...sunt tot cu acelasi sange ..... o spun cu mandrie si de obicei sunt modest in afirmatii... putini crescatori detin la reproductie 5 pasari in top 3 national si 5 din parintii acestora ...cativa frati ... .
          Din 2017 vom concura de la noua locatie lucru care ne-a facut sa renuntam din cativa din porumbeii de la reproductie , ne-am hotarat sa oprim  si sa ne axam pe  porumbeii zburati de noi si rudele acestora,frati,fiu,fica 039,fiica 872.... tinerii dau speranta la noua locatie ...ce va fi ??  cosul ne spune. Sarbatori fericite si sezon de vis tuturor !
 P.S. acum fiecare viseaza cu ce are ...garantat ai adus rasad  de pizda tigancii nu vei mirosi trandafiri la toamna, sadesti fag la Ranca ..garantatat nu veti avea brazii de Craciun !

   WIN OR DIE !