duminică, 16 februarie 2020

Compromis,onoare si viziune !

 Datorita facebook-ului reusim sa fim la zi cu toate noutatile din columbofilie, si nu numai. Zilele trecute au aparut detalii despre licitatiile de pe site-urile columbofile, si zic : sa vedem noutatile. De la inceputuri am fost un iubitor de columbicultura, pedigree-ul si ascendenta, fiind foarte importante pentru mine si ... nu suport hotii, de nici un fel. Despre cei din acest sport nici nu mai vorbesc, iar ei sunt stiuti, chiar daca nu vorbim deschis despre ei. M-am pus mereu in locul persoanei care isi pierde fiintele dragi, pasiunea fiind inima unui om. Bani, masini, mai recuperezi, dar pasarile dragi sunt unice.           Vina nu o au numai cei care sustrag, la comanda sau nu, ci si cei care achizitioneaza descendenti sau direct aceste pasari, dandu-le impulsul hotilor de a mai repeta fapta pentru profituri financiare. Probabil sunt oameni care atunci cand sunt intrebati de o pasare mint, sau recunosc, privindu-te in ochi sau cu privirea in pamant, ca au un lucru de ascuns cu care unii, culmea, se mandresc. Rusine, si rusine si acelora care ii stiu pe acesti oameni si ii inunda in “felicitari, frate”. Nu te gandesti ca il feliciti pentru porumbeii furati pe care ii detine? De ce nu zici si “felicitari, Dinca, violatorule” ??
        Bine , calitatea umana in general scade, si a scazut din ce in ce mai mult. Am fost invadati de tipi care vad colegii precum niste adversari, iar cuvantul onoare nici nu este luat in calcul. Cum te numesti sau ce esti cu adevarat ? - hotarasc ceilalti. Pe tine ingamfarea si obloanele te impiedica sa te vezi si sa vezi lucrurile corect.
          Azi vom scrie pentru cei care vad acest sport ca pe ceva deosebit si asta sa fie un loc de unde se pot incarca pozitiv si sa gaseasca raspunsuri la probleme mai mici sau mai mari. Am tot evitat sa vorbesc despre licitatii deoarece sunt implicati multi din apropiatii mei si nu vreau sa creez polemici insa ar trebuii sa urmarim cateva idei si sa devenim atenti. In achizitii plecam de la un principiu -NIMENI NU VINDE CE ESTE MAI BUN !!!!! 

      Crescatorii de top isi cunosc porumbeii foarte bine stiu ce calitati sa urmareasca si observa cu usurinta defectele. De aceea acestia din urma vor ajunge pe site-urile de vanzari ( aici nu trebuie sa acuzam oamenii, lor li se cer produsi, nu calitate de catre vanzatori si cat ar incerca sa fie de corecti, in aceasta lumea dominata de bani, ispita este maxima). Site-urile de prestanta au crescatori care noteaza calitatile pasarii scoase la vanzare pentru a se debarasa de reprosurile ulterioare, pentru ca daca ne-am lua dupa fotografii, toti ar fi perfecti. De ceva timp, de cand vanzarile au devenit industriale, s-au scos notele de pe site-uri, ramaanand doar cateva cuvinte ...suplu,mediu,moale......si s-a scapat de reprosurile ca ,,este sternalau cu musculatura dura si penaj aspru'' ...bine, pe cei care au luat doar pentru pedigree, nici nu ii intereseaza aceste aspecte. Sincer, fara sa vezi pasarea sa dai mai mult de 200 € pe un pui mi se pare foarte mult.... cand il vezi ,iti tremura mana, si ai si banii in buzunar,alta e situatia.
         Alta problema este unde aducem investitia pentru ca, combinata cu alta necunoscuta ne dau mai multe necunoscute si ne putem insela. Apoi ne trezim, cand ii descoperim valoarea, ca am pierdut-o sau am eliminat-o. Porumbeii care reproduc de la inceput sunt foarte rari si trebuie sa ii pretuim cu adevarat. Ideea este ca nu putem sa vedem ce are in cap si mai putin ce transmite o pasare, de aceea macar calitatile fizice sa fie de o calitate peste ce detinem in crescatorie, pentru a aduce un plus.
       Porumbelul perfect este porumbelul zburat, nu fratii, nu fii, nu fiice. Pentru ce vrem noi ca si crescatori, ne intereseaza asii, pasari cu 2,3 maratoane intr-un sezon, posibil cu lansare dimineata. Cei care sunt pregatiti cu 300 km, 600km si Barcelona, deci 1 maraton pe sezon e greu sa ne ajute, mai ales ca noi vrem 2 maratoane deja la tineri. Din pacate ne desteptam foarte greu se  aduc nume grele care nu au un zburator  primele 3 generatii in pedigreeu,frate cu....nepot din....