miercuri, 7 decembrie 2011

Schimbare metodei de zbor si hranire poate fi cheia succesului ?


impreuna cu fratii Kovacs expo Brasov 2005
             
Am observat in mai toate articolele ca majoritatea crescatorilor incepatori sau mai putin cer crescatorilor de top sa ii informeze despre metodele de hranire si antrenament care sa le aduca cheia succesului.
         Desii sunt departe de a fi un campion sau un crescator de top as vrea sa punctez unele probleme si daca se poate sa le dezbatem in mod civilizat !
          De la inceput trebuie  inteles ca o parte dintre crescatorii de top cred ca detin o metoda pe care o pastreaza cu sfintenie ca si cum ar detine cheia sucesului, o alta parte rad cand cineva le cere asa ceva pentru ca sunt de parere ca nu exista deci nu au ce vorbii si categoria de mijloc care vorbesc   chiar explica mici trucuri majoritatea dintre ele citite pe site-uri de specialitate carora le-am dat sau nu importanta fiecare dintre noi. Lucruri care trebuiesc retinute , puse cap la cap, iar in final se constata ca niciuna nu difera foarte mult de restul, ele fiind departajate de metoda de concurs vaduvie sau natural  insa in ambele cazuri peste 80%  au aceeasi baza ca si tratamente, hranire , etc. , diferentele fiind  foarte mici. Sansa mai mare pentru incepatori de a ajunge sus este sa foloseasca metoda care a dat randament in  80% din crescatorii insa fiecare cu mentorul lui.
         Dusarduyn spunea ca multe metode sunt bune insa una este cu adevarat rea sa o schimbi iarasi si iarasi.
    Cred ca atuul in columbofilie este sa iti cunosti foarte bine porumbeii si sa inveti sa-i “simti”
          Nu o sa vedem vreodata un crescator cu experienta ca schimba metoda de hranire sau zbor pentru o pasare achizitionata , din contra introduce in crescatorie pasari care se adapteaza metodei lui,eliminand opusii.
           In anul 2012 am schimbat in totalitate programul folosit si am avut cel mai salb sezon columbofilconcluzia este urmatoarea:
          Intalnirea cu un crescator de top nu trebuie sa ne faca sa schimbam metoda facandu-ne mai mult rau decat bine ci sa comparam sa studiem si SA IMBUNATATIM corectand.
         Baza de la care trebuie sa plece un incepator este o crescatorie care sa ofere un mediu sanatos pentru porumbei (ventilatie ,umiditate scazuta) apoi achizitionarea de pasari de la un crescator care sa aflat in top in ultimii ani si sa aplice in crescatorie metodele acestuia deoarece pasarile sunt triate ,hranite si dau rezultatele de top dupa aceasta metoda . Aici ar trebui facuta diferenta intre vanzatori si crescatori acestia urmarind pasarile cum evolueaza in alte crescatorii, opusii fiind interesati doar de latura financiara.
        Atunci cand este stapanit bine un program (metoda) care cuprinde : hranire, antrenamente, intretinere, tratamente, porumbei ai caror rezultate urmeaza un curs ascendent sau echitabil cateva sezoane se incearca imbunatatirea pentru a nu stagna si a incerca sa ne autodepasim , aici intra achizitia de pasari, produse (vitamine , mixuri de hrana, recuperatori).Schimbarile trebuiesc facute pas cu pas si cu atentie atunci cand porumbeii sunt sanatosi si intr-o forma buna iar cand schimbare(produs, tratament, antrenament) afecteaza negativ lotul crescatorul stie exact unde este greseala, spre deosebire de schimbarea brusca a tuturor ( tratamente, produse, angajament) unde rezultatul negativ ar duce la renuntarea indirecta si a unor lucruri care pot fi foarte bune efectivului.
        Programele nu inseamna neparat denumiri de produse si medicamente ci atingerea scopului pentru care sunt administrate achizitionarea facandu-se dupa posibilitatile financiare ale fiecaruia.
        Sperand ca am ajutata macar un crescator sa-si faca o idee sau sa ii intaresc convingerile , asteptam crescatorii sa prezinte programe , spre a putea compara si de ce nu imbunatatii !
        
         

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. claudiu coldeadecembrie 14, 2012

    prima regula columbofila spune: NU SE SCHIMBA NIMIC INTR-O CRESCATORIE UNDE LUCRURILE MERG BINE!!!

    RăspundețiȘtergere

comantariu