IANUARIE :
- Curatenie : dezinsectie prin flambare sau cu produsele NEGUVON sau CLOROFOS
- Baie : 1 zi pe saptamana cu apa , sare grunjoasa (sol. 1-3 %), otet
- Zboruri : de voie ( dimineata barbatii si la pranz femelele ), in zilele frumoase
- Evidente : cele din anul precedent
- Separare pe sexe
- Hrana : un singur tain, in jurul orei 15 ( in fiecare zi la aceeasi ora si acelasi amestec )
40 % porumb 50 % orz
80 % porumb 40-60 % orz
40 % orz 20 % grau 14 % orz 20-30 % porumb
20 % grau 20 % porumb 6 % mazare 20-30 % grau
10
% mazare (mazariche) 5-10 % mazare
f. soarelui
etc.
-
o zi pe saptamana se poate da numai orz , pentru cei care
stau mai mult inchisi
-
verdeata, grau incoltit, polivitamine si minerale
-
apa de baut
MINERALE, VITAMINE,
APA DE BAUT
MINERALE- nisip de cvart, coji de oua, sare de bucatarie, var
stins, pamant galben sau rosu, caramida pisata, scoici de mare, carbune de lemn
de esenta tare, grit
·
3Kg var stins; 3 Kg nisip grosier; 3 Kg lut cu apa; 1,5
Kg canepa pisata; 1,5 Kg rapita; 1 Kg coji de ou pisate; 0,5 Kg sare de
bucatarie; 0,5 Kg carbune de lemn (
Peterfi Stefan )
·
40% scoici de mare; 35%
nisip de cvart; 10% carbune de lemn (esenta tare); 5% faina de oase; 5%
var stins; 4% sare de bucatarie; 1% oxid rosu de fier (
Peterfi Stefan )
·
4 Kg pamant galben ; 1 Kg caramida pisata ; 1 Kg moloz (
din daramaturi vechi) ; 1 Kg carbine de lemn ; 1 Kg coji de oua crude (
nu fierte ) ; 1 Kg faina de oase ; 1 paine prajita ( zdrobota ca bobul de grau)
; 1 Kg samanta de canepa pisata ; 1 kg
samanta de mei sau rapita ; 0,500 Kg samanta de in zdrobita ; 0,250 Kg seminte
de anason; 50 gr samanta de chimion . (zilnic
Dr. Bricoux )
·
1 Kg seminte mici ( mei , rapita ) ; 0,250 Kg sare fina
argila ; sare ; canepa ( coapta la cuptor )
MACROELEMENTE: Ca –coji de ou, var stins,
lapte, scoici marine, faina de oase, rosii, ceapa, usturoi, cartofi, morcovi,
oua ( absorbtia este favorizata de vitamina D )
P -lapte, ou ( galbenus),
fasole boabe, coaja cerealelor, nuci, rosii, ceapa, usturoi, cartofi, morcovi
Mg –patrunjel, spanac,
mazare, fasole uscata, nuci, soia, rosii, ceapa, usturoi, morcovi, lapte,
fructe ( nu se dau alimente bogate in
Ca, P, grasimi vegetale odata cu Mg )
Na –lapte, rosii, ceapa, usturoi,
cartofi, morcovi, sare
K –lapte, ou, lamai ,
carbine de lemn ; legume si fructe
Cl –sare de bucatarie
S –grau , floarea soarelui
, salata , legume si fructe
Si-nisip de rau
Ca si Mg se vor da numai cu aport de vitamina D .
MICROELEMENTE: Fe –urzici, salata verde,
marar, patrunjel, loboda, citrice, mere, drojdie de bere, linte, nuci, ou
(favorizant pentru absorbtie este vitamina C )
I -scoici marine, sare iodata, nuci, apa,
lapte ( factori inhibitori sunt varza, conopida, napii, semintele, macesul,
florul )
Cu -ou, nuci, legume si
fructe
Zn –lapte, ou, legume si
fructe, nuci
Co , Mn, Mo, Se, F, Cr –legume si
fructe
VITAMINE
·
A – (
ochi, tegumente, cresterea organismului, ) – morcovi , porumb , grau incoltit ,
lucerna , medicamente AD3E ,
polivitamine
·
B –( nervi
, stimuleaza cresterea, vitalitate ,) – drojdie de bere , grau incoltit ,
secara , tarate de orez , salata verde , spanac , mazare , varza , faina de
peste , medicamente B complex ,
polivitamine , VITA B complex ,
·
C –
(activeaza procesele metabolice , mareste rezistenta organismului ) – lucerna ,
varza , salata verde , spanac , morcov , citrice , medicamente pastille , polivitamine
·
D – (
reglemennteaza metabolismul calciului si fosforului in formarea oaselor ) –
drojdie de bere , ovaz , grau incoltit , lucerna , spanac , medicamente AD3E , polivitamine ,
·
E –(
glandele cu secretie interna , asigura fertilitatea ) – grau incoltit , ovaz ,
secara , salata verde , lucerna , medicamente
AD3E , polivitamine , VITA B complex , AVIANPROTECT-C
·
polivitaminizant buvabil
( 1 ml pentru 1 litru de apa ) timp de 3-5 zile .
·
1 Kg grau se pune intr-un vas cu apa si se acopera cu apa
, adaugati un varf de cutit de sare de bucatarie. Se schimba apa in fiecare
dimineata , iar vasul se tine la lumina , la aer . Dupa circa 40-45 de ore cand
germenele ajunge la cca. 3-4 mm se poate servi porumbeilor amestecat ( cateva
linguri ) cu galbenus de ou
“
FITINA”- vezi medicamente ( circa 5 miligrame / porumbel )
“ LECITINA “ – vezi medicamente ( circa
1 miligram / porumbel )
“ EUROVITA
multiminerale “ – medicament uman ( circa ½ pastila in apa de baut pentru cca.
100 de porumbei )
Toate vitaminele se gasesc in legumele si
fructele proaspete (sucuri sau rase), ou, lapte. Vitaminele solubile in apa ( B
; C ) se elimina usor din corp, iar cele solubile in grasimi se depoziteaza in
corp .
APA DE
BAUT :- AD3E ( 1-2 ml la un litru de
apa ) , ceaiuri de plante , sucuri de fructe , morcovi , sfecle , lapte , miere
de albine ( 1 lingura la 1 litru de apa ) , usturoi ( 4-5 catei la 1L apa ,
tinuti 7 zile ) , drojdie de bere , albastru de metil , galbenus de ou crud
-1/3
lingurita piatra vanata la 4 litri de apa, timp de 5 zile
-1
lingurita de otet de mere cu miere la 4 litri de apa , de 2-3 ori pe saptamana
-1 ml albastru de
metil ( sol. 1% ) la 4 - 5 litri de apa, timp de 3 zile
-1
capatana usturoi, 1 lingurita miere de albine, zeama de la ½ lamaie, sare,
complex de vitamina B, albastru de metil ,1 litru de apa, timp de 5 zile
- 1
lingura de miere la 1 litru de apa
- Georgica Popescu ( dupa o reteta belgiana ) dupa concurs :
- Duminica : miere ( 1 lingura la un litru apa )
- Luni : lapte 50 % lapte 50 % apa ) si o lingura de zahar la 1 litru apa
- Marti : lamaie ( 1 lamaie taiata la 1 litru apa )
- Miercuri si Joi : miere (1 lingura de miere la 1 litru de apa )
- Vineri si Sambata : apa curata , fiarta si racita
- Georgica Popescu :
1.
Fierbeti in 4-5 litri de apa timo de 20 minute , plantele
urmatoare : patlagina ( cu tot cu radacina ) ; 2-3 radacini de coada calului ;
1 radacina de fragi ; putina coaja de stejar ; 5-6 frunze de salvie (
coada vacii ) . Dupa racire se strecoara
si se , serveste porumbeilor .
2.
Fierbeti in 5-6 litri de apa , 20-25 de minute ,
urmatoarele : o lingura de tarate de grau ; o lingura de ovaz ; o lingura de
orz ; o lingura de orez ; 4-5 foi de salvie ( coada vacii ) . Strecurati lichidul si lasati-l sa se raceasca .
3.
Ceaiuri de la
“PLAFAR “
4.
glicerofosfat de Ca , glicerofosfat de Mg , glicerofosfat
de Na , glicerofosfat de K ( vezi ce concentratie ).
- Peterfi Stefan :
-1 la mie sulfat de fier , apoi
consecutiv 3 la mie sulfat de cupru si 0,01 la mie permanganate de potasiu ( de
2 ori pe saptamana )