miercuri, 13 noiembrie 2013

Ce sanse acordam unui porumbel la reproductie ?

          Urmarind licitatiile cu porumbeii de pe columbodroamele din tara am ramas placut impresionat de valoare genetica care se regaseste pe piata, privite in ansamplu preturile sunt accesibile cine face achizitii gandite reuseste chiar sa isi puna o baza. Astfel ajungem sa detinem in crescatorie pasari cu genetica deosebita de la crescatori de top,aici intervine problema despre care as vrea sa discutam astazi ce sanse acordam in compartimentul de reproductie unui porumbel nou introdus.
           In momentul in care mi-a venit ideea acestui articol primul lucru la care m-am raportat a fost propria noastra crescatorie. Un porumbel indiferent de sex si origini reproduce in crescatorie maxim 3 ani, si asta in urmatoarele conditiile  : au fost accidente de reproducere(oua sparte) , dezastre (boli,catastrofe la conc.) si nu am putut sa ne facem o idee despre produsii obtinuti din pasarea respectiva, sau intr-o combinatie  puii au dat randament iar cu alt cuplu nu atunci mai primeste a 3 a sansa.  Stiu ca multi  nu vor fi de acord insa daca ne facem timp sa ''bibilim''  fiecare pasare pierdem viata batand pasul pe loc. Uitasem,porumbeii cu cele mai multe sanse sunt proprii porumbei,scosi din pasarile detinute de noi si concurati de noi ,3,4 ani, nici acestia nu vor ramane vesnic dar sunt porumbeii la care ne raportam ca si valoare.
              De exemplu ,prietenii nostrii pot confirma, din porumbeii de Thone abia in acest an oprim la reproductie pui din ei,pana acum nu am fost siguri ca se pot impune.....parem nebuni dara asta este. ''Eut'' a dat in 5 ani cu doua fem diferite 2 loc 3 in expo UCPR(super as si fond ) un loc 7 gen.palm si 15 mare fond  tot in expo UCPR  asta nu inseamna ca un pui din el  poate face pe cineva campion,ca genetic este deosebit sunt perfect de acord dar oamenii trebuie sa fie constienti ca din 2008 pana astazi am scos doar 4 pui....m-ar batea Dumnezeu.
           Orice pasare primeste doi parteneri daca in acesta perioada nu da produsi de top este eliminat, tinem maxim 16 perechi la reproductie deci cand ceva vine...altii pleaca fara nici un fel de discutie. Din 2008 pana acum am eliminat de la reproductie 35 de pasari....cam multe ?? Se poate ! Au fost si cazuri cand si latura financiara ne-a facut sa cedam alte ori sentimental,cu unele dintre ele amici ai nostrii si-au facut crescatorii dar......dar.. inca nu ne-au invins deci nu am gresit asa grav.
              Alte greseli facute in trecut a fost imperecherea noului introdus cu un porumbel de top. Fiecare procedam asa din instinct, cand achizitionezi ceva consideri ca este foarte bun,deosebit doar de asta l-ai luat nu si ii oferim un partener deosebit un bun reproducator,o astfel de pasare poate traii intr-o cresc 3,4 ani fara sa ne dam seama de greseala. O pasare nou introdusa trebuie sa porneasca de jos cu un partener mediu,pasarile care ne-au dat valori trebuiesc imperecheate cu pasari care au confirmat ...bun cu bun,nu pedigreeu + aspect x bun !\
           Daca un campion ar da numai campioni ..un crescator cu o familie in 3 ani ar domina campionatul national, din fericire pentru unii si din pacate pentru altii nu este asa !
           Astept pareri si comentarii, doar de asta ne adunam aici !!!!

joi, 7 noiembrie 2013

Vizita la un mare campion !

     
In anii 2003-2006 Jianu Ciprian de la Targu Carbunesti detine cativa porumbei descendenti din femela 332/96 originala fam. Stefanescu imbatabili la concursurile de fond,(loc 3 mare fond,loc 7 fond,loc 5 as Harkov 3 ani....) femela avea la baza dordin/van hasten dar cei mai buni produsi ii daduse  combinata cu un mascul de la Munteanu Vasile luat din expozitia de la Deva (127343-98-N.Norman/Janssen x Th. Peeters).        Pentru albastri de la Tg Carbunesti au venit multi crescatori,politica lui nea Cipri era clara,nu am nevoie de bani,imi pare rau de ei si ...ce schimburi sa fac daca eu sunt cel mai bun.Intradevar sa zbori in masina cu Targoviste,Gaesti....si sa ai loc 3 Mare Fond,7 fond, 5 As Harkov era ceva de vis.Si am visat, incepusem sa ii stiu pe dinafara,drumuri lungi pana sa primesc unu din albastri pe linia femelei de la Stefanescu. Intr-un rastimp am primit o femeluta 566068/03 ...o mana de puf rotunda careia nu i se simtea sternul (lucru deosebit atunci cand majoritatea porumbeilor erau mari si ososi). Odata cu femela am primit si o indicatie ..''porumbeii astia au mers  foarte bine  combinati cu masculul albastru de la Muntean din Sibiu(Th. Peeters cu N. Norman''. Cu prima ocazie am plecat spre Sibiu,acesta a venit relativ repede,tandemul meu de la acea vreme detinea pasari de la campionul Muntean Vasile,iar un amic il ajutase sa recupereze un porumbel cazut la Strehaia (1423/00) si il chemase  sa il ajute cu cativa pui. Cand am ajuns la Sibiu feerie...in spatele curtii matca cu tarc generos in fata ...in stanga sus compartimentele de zbor ....in pod alte achizitii.Dupa ce si-a rezolvat problemele cu restul vizitatorilor lasaindu-i sa  vizioneze exemplarele noi am avut discutii despre metoda de hranire,tratamente ,motivatie.....apoi a venit clipa cea mai grea..
  -Stiti vreau si eu un pui !
  -Cum sa nu !
Am urcat pe scara ,explicandu-i cam pe ce linie as dori si pentru ce. Am ajuns sus dupa cateva priviri parintele a pus mana pe un solzat
     -Uite aici ! ,am ramas pur si simplu debusolat.
      -Nea Vasile aia au dat doar vineti !....Pai da ma ..dar femela nu o mai am ..era imprumut de la dr...uite ..tine ! ,mi-a intins un pui albastru list...Hmm..
       -Nea Vasile nu au dat nici listi...! -eram cu sufletul la gura cam reusisem sa deranjez. A venit intrebarea :         -Pai cati bani ai ?
        -700 de mii (2003)...
        - Pai ce sa iti dau ma de 700 de mii ..?? ....a luat de jos un pui mozaicat si mi l-a intins ;
        -Uite ia pe asta si zi bogdaproste ..!Am scos banii am platit si l-am luat,nu stiu de ce nu am mai avut incredere ca trasesem lozul cel mare si am plecat  putin dezamagit,dar  incantat in sinea mea.  Am reprodus din el in 2004 si 2005 se facuse un mascul superb despre care vorbeau multi crescatori din oras. In 2006 nu s-au zburat fonduri din cauza gripei aviare crescatorul cu care eram in tandem ma anuntase ca vrea sa o lase mai moale sa imi gasesc alta locatie ...deci am hotarat sa trimit la derby ''Marea Neagra'' majoritatea zburatorilor oprind doar porumbeii cu loc 1 pe judet ca si norme restu fiind imbarcati, cu doua zile inainte primisem pe mascul 3,5 mil refuzand. Am trimis 12 porumbei...9 pe linia femelei de la erdei si 5 din pasarile de la Sibiu 3 din mascul si 2 primitii de la baiatul de la Strehaia... Emotii mari in prima zi sosind 6 porumbei in Gj si Mh la 770 km in urmatoarea zi incepand cu ora 8 pana la 13 au venit 5 pasari...asa cum cred ca ati ghicit niciunul din cei de la Sibiu.....a 3 a zi inca 2,astfel sosisera 7 din cei 9 pe linia celor de la Erdei si nici unul dintre ceilalti. Primul telefon ?  la ofertant ! ..vino sa iei masculul ! Mi-a zis ca nu are decat 3 mil ,l-am dat cu cat avea asa cum patisem si eu cand l-am luat...din acea clipa nu am mai vrut sa aud de Sibiu si nu am regretat niciodata ... l-am revazut mereu pe nea Vasile (Parintele) din an in an se tranforma din campion in vanzator ambulant,nu mai apare in Top National, despre porumbeii dumnealui aud vobindu-se din ce in ce mai putin....cei care au mai miscat sunt pure intamplari tinand cont de  sutele de importuri,Dumnezeu stie ce s-a intamplat...poate in pelerinaje l-a intrebat cineva cati bani are in buzunar .......si nu a dat raspunsul exact. ....Dumnezeu stie !
 Fiti cu ochii aici ,povestea continua !!!!!!!