joi, 10 aprilie 2014

Ce ? Cat? Cand ?



            Cred ca pur si simplu acestea sunt trei dintre cele mai importante intrebari din columbofilie care pot sa te aduca cat mai aproape de podium . Campionii adevarati au raspunsurile aproape exacte la aceste intrebari ,cu mentiunea ca sunt influentate de foarte multi factori(vremea,sanatate,forma) ...
           Daca despre produse, firmele  producatoare ofera toate detaliile privind ce ,cat si cum.,alegerea produselor ramane la latitudinea fiecaruia.Acum, in timp ce scriu, imi dau seama ca si aici sunt probleme.. cateva firme vanzand atat de multe produse incat nu ai timp sa le oferi intr-un intreg sezon,insa in mare totul e ok.
         Dar cheia de la cutia pandorei o detin aceia care cunosc cat mai multe despre hranire,pentru ca aici se potrivesc cele trei intrebari :
           Ce dam ?
           Cat dam ?
           Cand dam ?
      Raspunsul sta in mainile aceluia care stie sa observe porumbeii si sa aprecieze starea lor cat mai exact, sa le ofere hrana care trebuie exact atunci cand au nevoie si cat au nevoie :depurativ, energie, sport, canepa,alune.

         Deja marile nume ale columbofiliei mondiale au anuntat ca ofera imediat la sosire porumbeilor seminte mici si hrana bogata in proteine, urmand ca hrana mai usoara sa fie administrata la a doua masa sau la unii dintre ei incepand cu cea de-a doua zi.Atunci cand au explicat folosirea acestei metode s-au raportat inclusiv la activitatea umana ,explicand ca imediat dupa efort oricarui organism ii face mult mai bine o friptura in sange decat o banala salata .De aceea multi au renuntat, sau ofera din ce in ce mai putin ORZ(cereala care la noi inca face parte in cantitati mari din programul de recuperare).In apa,  la sosire, majoritatea folosesc electrolitii urmand ca apa cu continut de produse impotriva tricomonozei sa fie administrata in cea de-a doua apa sau a doua zi impreuna cu protectoarele hepatice.
       Daca prima, a doua si cea de-a treia zi lucrurile sunt cat de cat clare, pentru urmatoarele zile problema devine putin confuza ...cel putin pentru mine, personal ,pentru ca eu cred ca totul se imparte in doua. Daca pentru cursele de viteza demifond unde porumbeii se recupereaza mai repede si raportul dintre combinatiile de hrana sport/energie/depurativ se schimba de la masa la masa cu rapiditate, deorece la sfarsitul saptamanii urmeaza o noua cursa, iar pasarile trebuie sa inmagazineze maximul necesar, la cursele de fond si maraton unde timpul de repaus intre curse poate fi si de trei saptamani lucrurile nu sunt asa clare.Administrarea hranei cu continut proteic ,bogata in grasimi poate forta ficatul duce la ingrasare si tot odata la iesirea din forma, fiecare facand propria reteta si multi avand opinii diferite.Din pacate nu am reusit sa corespondez cu mai multi crescatori de top pentru a vedea mai multe pareri si  a trage o concluzie cat de cat majoritara. Un lucru este sigur, majoritatea dintre ei au cerut amestecuri speciale firmelor de specialitate nefacand un secret din asta ,si aceste amestecuri purtandu-le chiar numele..bine ,aici fiind si o problema de management.Amestecul despre care se vorbeste cel mai mult este asa numitul ''amestec light-lumina'' folosit de multi crescatori afara, dar la noi inca nereusind sa adune foarte multi fani.Este o hrana folosita in anumite cantitati in acesta perioada, imediat dupa curse, pana in perioada premergatoare cursei urmatoare, fiind compensata de cresterea proportiei de hrana cu continut mare de grasimi incepand cu un numar de zile echivalent cu duritatea cursei,distanta si numarul de zile petrecut de porumbei in mijlocul de transport. Aici apare inca o discutie,foarte multi administreaza inainte curselor de maraton si fond mult porumb, omitand faptul ca porumbeii vor primii si in mijlocul de transport una,doua chiar trei zile numai porumb si sa incerce sa le ofere acestora pana in ziua imbarcari amestecuri in care acesta sa aiba o proportie echitabila.
                Sunt cluburi si judete,sprijinite de oameni cu potenta finaciara ridicata care administreaza porumbeilor in mijlocul de transport amestecuri speciale neintrebandu-se : Oare pentru cursele internationale nu exista bani sa fie administrate aceste amestecuri  ?.... nu se gasesc sponsori care sa isi faca reclama ?..... de ce se administreaza numai porumb ?''  Raspunsul este ca acasa pasarile primesc amestecuri bogate in grasimi atat de necesare arderii in timpul curselor,urmand ca echivalentul proteic sa fie dat de PORUMB...pare atat de simplu ...acum cand scriu parca as sti totul,dar inaintea curselor incep emotiile ...cat sa dau,de cand,cat or sa stea in masina ...oare am oferit totul..mai pot indrepta ceva ??????
       Porumbei cand sunt bolnavi arata ,ne dam seama repede, dar daca primesc hrana care trebuie,cand trebuie si cat trebuie ne dam seama prea tarziu...si calculam iarasi ..unde am gresit ,ce trebuia sa fac ?
       In speranta ca v-a facut placere ceea ce ati citit , ca vi-a pus un semn de intrebare si v-a ajutata sa va mai completati din cunostinte ,va astept cu comentarii , care sa completeze si din care sa invatam mai multe si va doresc un sezon plin de reusite !
             Zboruri usoare !!!!!!

          WIN or DIE !!!!!!!