miercuri, 8 aprilie 2015

Interviu Rudi De Saer – de Ad Schaerlaekens

desaer
Cu siguranta Rudi De Saer este stapanul absolut al categoriei fond in Belgia ultimilor 4-5 ani . Eram de aceeasi parere , si de aceea m-am hotarat sa il vizitez . A meritat .
Introducere 
- detine in acest moment 4 castigatori de etape nationale la matca !!!
- in 2014 a scris istorie in cadrul etapei provinciale de la Tours , unde si-a adjudecat locurile 1,2,3 etc … din 6400 porumbei , clasand 28 din 31 angajati ;
- in 2013 si-a trecut in palmares 21 de locuri 1 , dintre care 4 au fost victorii provinciale , si 2 victorii seminationale . In aceeasi zi , Rudi a castigat locul 1 provincial Limoges din 3.434 porumbei si 1 provincial Bourges din 3.324 porumbei . La nivel national , in cadrul nationalului de la Limoges a clasat pe locurile 2 si 6 din 18.390 porumbei .
- in 2009 a ocupat locul 2 National crescator fond Belgia KBDB ;
- in 2010 a devenit Campionul Belgiei La Fond…
- lucru care s-a repetat si in 2014 :)
Sa nu uitam ca si-a vandut toti zburatorii in 2010 . Sa revii in top atat de impresionant , si atat de rapid , denota calitatile unui columbofil de top , si a unor porumbei cu un bagaj genetic de clasa mondiala . Linia sa de porumbei se bazeaza in continuare pe porumbeii Vandenabeele .
Superstaruri 
NewTours10-3020802F

NewJesn10-3020896-opm

de_saer_collage_new_tours_neymar_favoriet
Ad : Zbori doar pasari care provin din zona ta ? ( zona in care seriile inelelor incep cu cifra 3 . O zona care abunda in campioni nationali la toate categoriile ) 
Rudi : Da , doar pasari din zona mea ;
Sa inteleg ca consideri aceste pasari cele mai bune pentru zborurile de fond ?
Cu siguranta .
Sportul columbofil ti-a adus nenumarate momente frumoase ? Au fost si situatii neplacute ?
Da , bineinteles , exact ca si in viata . Cel mai mult in columbofilie ma deranjeaza invidia , gelozia . Si de asemenea oamenii care incearca sa caute scuze inutile pentru propriile esecuri . Locatia este imediat cea mai des folosita scuza pentru orice esec . Dar daca in acelasi timp columbofili din zona noastra reusesc sa claseze bine , atunci nu mai avem nici o scuza . Atunci suntem noi de vina , si trebuie sa ne asumam asta . Doar asa vom progresa . Nu inteleg de ce este atat de greu de inteles …
Esti un columbofil care zboara un numar mare de porumbei , sperand in atentia presei si implicit a cumparatorilor asiatici ?
Incep fiecare sezon cu un numar de 60 de masculi vaduvi , jumatate dintre ei fiind yearlingi . Acestia vor zbura pana la varsta de 4 ani , aproximativ 11 etape pe an . Ma concentrez pe 5 etape nationale : Limoges , Cahors , Limoges Brive si Tours . Cred ca 60 de porumbei este un numar destul de mare , dar crescatorii despre care amintesti in intrebare,  zboara mult mai multi .
Ce ne poti spune despre zborurile cu puii ? 
Nu sunt un fan al acestor tip de zboruri . Puii mei sunt zburati , dar nu pun accent pe rezultate . Parerea mea este ca un pui nu trebuie sa zboare mai mult de o etapa de 400 km , ca maxim de sezon  . Altfel , nu vom avea un vaduv de 4 ani care sa poata castiga un national .
Ce porumbei au jucat cel mai important rol in formarea liniei tale ? 
Liniile Limoges si Turbo de la Gaby Vandenabeele si porumbeii de la Rufin Heymans .
Te-ai gandit vreodata sa zbori vaduvie totala ?
Am auzit despre aceasta metoda , dar nu ma intereseaza . De ce sa schimb metoda ? Am rezultate bune nu ? :)
Asa este . Detii niste porumbei de fond exceptionali . Reusesti sa clasezi cu ei si in cadrul etapelor de viteza si in cadrul concursurilor cu puii ? 
New Jens – locul 1 national Limoges , castigase deja un loc 1 de la 94 km . Antonio a castigat si el un loc 2 de la 94 km . Nu am rezultate in cadrul curselor cu puii , deoarece nu pun accent pe ele , si de multe ori nici nu cronometrez .
Zborurile de fond necesita o hrana speciala ?
Hmm.Nu cred . To ceea ce fac este sa adaug un surplus de porumb pe masura ce etapa de fond se apropie .
Porumbeii de fond trebuie sa se antreneze minim 3 ore pe zi , sustin numerosi campioni de fond olandezi . Esti de acord ? 
Deloc . Porumbeii mei se antreneaza de 2 ori pe zi cate 45 minute .
Presupun ca folosesti intunericul pentru masculii vaduvi .
Nu , nu folosesc aceasta metoda . Ideea este ca nu vreau sa fiu batut in etapele de viteza de la inceputul sezonului . Totusi , intr-un viitor apropiat voi incerca aceasta metoda , deoarece , astfel , porumbeii isi vor pastra forma de top pana la finalul sezonului .
Nu faci un secret din faptul ca folosesti medicamente in alimentatia porumbeilor in timpul sezonului . Nu iti este frica de faptul ca le vei slabi astfel sistemul imunitar ?
Deloc . Am spus foarte clar : ” in timpul sezonului” . In rest porumbeii mei nu primesc nimic . Si legat de acest aspect , porumbeii mei obtin cele mai bune rezultate la varsta de 4 ani . Asta inseamna ca nu abuzez nu ?
Care este cea mai inspirata miscare facuta in cariera columbofila ?
In primul rand introducerea porumbeilor Vandenabeele in crescatorie . Prima data am ajuns la Gaby , impreuna cu tatal meu in 1995 . Atunci am cumparat 10 pui . Imediat au urmat alti 20 de pui . Nu am regretat niciodata faptul ca , regretatul meu tata , a insistat sa mergem la Gaby .
Cati dintre porumbeii achizitionati de la Gaby s-au dovedit buni reproducatori ?
Aproximativ jumatate .
Care este cea mai mare greseala facuta ?
Faptul ca nu am ascultat sfaturile veterinarului meu . La un moment dat pasarile mele nu zburau corespunzator . Doctorul m-a sfatuit sa le fac un tratament de 7 zile cu antibiotic . Dupa 2 zile pasarile aratau deja super si am oprit medicatia . Ca rezultat , la doar cateva saptamani , incepusera din nou sa zboare foarte slab . Satul de rezultate proaste , mi-am ascultat intr-un final medicul veterinar si i-am medicat corespunzator . De atunci , nu am mai repetat greseala .
Care este dupa tine cel mai stupid lucru in sportul columbofil ?
Faptul ca multi columbofili sustin ca nu poti cumpara porumbei de calitate .
Crezi in teoria ochiului ?
Cred ca este o mare prostie .
Ceva sfaturi privind voliera ?
Cred ca trebuie sa incalzim voliera in perioadele umede . Un alt aspect extrem de important sunt izvoarele de apa subterane , care se pot intersecta . Aceste intersectari subterane dau nastere la energii care influenteaza negativi porumbeii . Nu stiam acest aspect , si la un moment dat nu intelegeam de ce masculii dintr-o anumita voliera , nu reusesc sa isi pastreze starea de sanatate , si nici nu intra cu placere in crescatorie   . Pana cand , intr-o buna zi, l-am primit in vizita pe prietenul meu Gaby Vandenabeele . Am ras la inceput , dar apoi i-am ascultat sfatul si am aplicat sistemul Custii Faraday ( se poate intelege foarte repede acest principiu , printr-o simpla cautare pe Google ) , iar rezultatele mele au revenit la normal . Cei mai buni porumbei ai mei din acest moment , zboara din acea voliera .
desaer_rudi_limoges2012_duivenhok
Folosesti o anume metoda de extra motivare inainte de o etapa nationala importanta ?
Nimic in mod special , dar cu siguranta nu caut o metoda de extramotivare . De cele mai multe ori , cei care folosesc aceste metode platesc un pret pe masura .
Ceva sfaturi legat de medicatie ?
Unii nu gasesc coccidioza o problema importanta , dar eu sunt foarte atent la acest subiect . Nu imi place sa folosesc medicamente in prima apa dupa ce vaduvii au ajuns acasa , desi in cazul produselor anti-trichomonas nu este nici o problema .
Care sunt cei mai buni porumbei ai tai la ora actuala ?
Greu de spus . Am multi porumbei de top . Neymar poate ? Totusi cred ca favoritul meu este New Tours . Nu neaparat datorita  performantelor sale . Acesta a castigat locul 1 provincial Tours cu o zi inainte ca tatal meu sa moara . De aceea sunt extrem de legat afectiv de acest porumbel
10389719_10152157526516868_6308577423741318249_nVizita Rudi De Saer – Belgia 2014 ;

www.pigeons.ro