miercuri, 13 noiembrie 2013

Ce sanse acordam unui porumbel la reproductie ?

          Urmarind licitatiile cu porumbeii de pe columbodroamele din tara am ramas placut impresionat de valoare genetica care se regaseste pe piata, privite in ansamplu preturile sunt accesibile cine face achizitii gandite reuseste chiar sa isi puna o baza. Astfel ajungem sa detinem in crescatorie pasari cu genetica deosebita de la crescatori de top,aici intervine problema despre care as vrea sa discutam astazi ce sanse acordam in compartimentul de reproductie unui porumbel nou introdus.
           In momentul in care mi-a venit ideea acestui articol primul lucru la care m-am raportat a fost propria noastra crescatorie. Un porumbel indiferent de sex si origini reproduce in crescatorie maxim 3 ani, si asta in urmatoarele conditiile  : au fost accidente de reproducere(oua sparte) , dezastre (boli,catastrofe la conc.) si nu am putut sa ne facem o idee despre produsii obtinuti din pasarea respectiva, sau intr-o combinatie  puii au dat randament iar cu alt cuplu nu atunci mai primeste a 3 a sansa.  Stiu ca multi  nu vor fi de acord insa daca ne facem timp sa ''bibilim''  fiecare pasare pierdem viata batand pasul pe loc. Uitasem,porumbeii cu cele mai multe sanse sunt proprii porumbei,scosi din pasarile detinute de noi si concurati de noi ,3,4 ani, nici acestia nu vor ramane vesnic dar sunt porumbeii la care ne raportam ca si valoare.
              De exemplu ,prietenii nostrii pot confirma, din porumbeii de Thone abia in acest an oprim la reproductie pui din ei,pana acum nu am fost siguri ca se pot impune.....parem nebuni dara asta este. ''Eut'' a dat in 5 ani cu doua fem diferite 2 loc 3 in expo UCPR(super as si fond ) un loc 7 gen.palm si 15 mare fond  tot in expo UCPR  asta nu inseamna ca un pui din el  poate face pe cineva campion,ca genetic este deosebit sunt perfect de acord dar oamenii trebuie sa fie constienti ca din 2008 pana astazi am scos doar 4 pui....m-ar batea Dumnezeu.
           Orice pasare primeste doi parteneri daca in acesta perioada nu da produsi de top este eliminat, tinem maxim 16 perechi la reproductie deci cand ceva vine...altii pleaca fara nici un fel de discutie. Din 2008 pana acum am eliminat de la reproductie 35 de pasari....cam multe ?? Se poate ! Au fost si cazuri cand si latura financiara ne-a facut sa cedam alte ori sentimental,cu unele dintre ele amici ai nostrii si-au facut crescatorii dar......dar.. inca nu ne-au invins deci nu am gresit asa grav.
              Alte greseli facute in trecut a fost imperecherea noului introdus cu un porumbel de top. Fiecare procedam asa din instinct, cand achizitionezi ceva consideri ca este foarte bun,deosebit doar de asta l-ai luat nu si ii oferim un partener deosebit un bun reproducator,o astfel de pasare poate traii intr-o cresc 3,4 ani fara sa ne dam seama de greseala. O pasare nou introdusa trebuie sa porneasca de jos cu un partener mediu,pasarile care ne-au dat valori trebuiesc imperecheate cu pasari care au confirmat ...bun cu bun,nu pedigreeu + aspect x bun !\
           Daca un campion ar da numai campioni ..un crescator cu o familie in 3 ani ar domina campionatul national, din fericire pentru unii si din pacate pentru altii nu este asa !
           Astept pareri si comentarii, doar de asta ne adunam aici !!!!