joi, 13 octombrie 2011

medicatie

MIC GHID DE MEDICAŢIE LA PORUMBEI –   

Reacţiile adverse ale medicamentelor de sinteză

Vă propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai puţin cunoscute ale farmacologiei columbofile şi anume posibilele reacţii adverse ale principalelor medicamente de sinteză administrate la porumbei.

Cunoaşterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii să administreze corect medicamentele şi să evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sănătăţii porumbeilor.
ANTIPARAZITARE INTERNE
În perioada năpârlirii, ouatului şi creşterii puilor (perioada de formare a penajului), evitaţi utilizarea antiparazitarelor cu substanţe active, pe bază de derivaţii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalităţi ale penelor, reducerea ouatului şi a procentului de ecloziune:
 • ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
 • FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
 • OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
 • THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
 • FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
 • OXFENDAZOL (Synanthic)
 • MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
 • FEBANTEL (Rintal,Avicas)
Derivaţii de benzimidazoli, pot fi folosiţi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este că pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit şi cestodele (teniile, panglica).
LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver ş.a) şi TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar dacă sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( când levamisolul este administrat în apă sau individual se suspendă administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare şi încă 6 ore după utilizare) Levamisolul (în doza antihelmintică redusă la un sfert) are şi efect imunomodular.
Puteţi folosi pe toată perioada anului ca antihelminic, fără reacţii adverse, produsul TOTAL (conţine pirantel pamoat şi praziquantel, care acţionează atât asupra nematodelor cât şi asupra cestodelor).
Produsul ROMBENDAZOL SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul că combate nematodele, cestodele dar şi paraziţii externi. Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
ANTIPARAZITARE EXTERNE
Următoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(păsări în general):
DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
AMTRAZ (Taktic, Semcar)
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante şi dioxidul de siliciu.
ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vederea evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (se preferă adăpătorile de plastic). Doza terapeutică a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cân se administrează grit (calciu), faţă de 12mg / zi, când nu se administrează minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
La administrarea prelungită a tetraciclinelor există riscul apariţiei candidozei digestive.
La administrarea în apa dură sau la expunerea prelungită la soare, apa medicamentată devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
Administrarea simultană de VITAMINA C şi tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creşte rata de absorbţie intestinală a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultană.
Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai puţin toxică.
AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacină, Apramicina, Framicetina) şi Polimixinele (Colistin) şi unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proporţii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infecţiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
În cazul infecţiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precauţii (la porumbei, streptomicina şi colistinul injectate , provoacă apariţia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii şi chiar moarte), iar Gentamicina injectată este nefrotoxică.
SULFAMIDELE (sulfadiazină, sulfadimidină-B.S, sulfametazină, sulfadimetoxină-Coccilyse, sulfametoxypiridazină, sulfaquinoxaleină-Coccistop, Sulfacoccirom şi sulfamidele potenţate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
Sunt considerate substanţe cu toxicitate redusă, cu acţiune bacteriostatică şi anticoccidienă. La păsări (porumbel) pot apare următoarele inconveniente:
 • pot provoca greaţă ( nu se recomandă administrarea cu 3 zile înainte de îmbarcare)
 • risc de refuz alimentar
 • distrug flora comensală din intestine
 • formarea de precipitate în apa de băut.
 • diateză hemoragică în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronunţată activitate hipocoagulantă şi pot provoca hemoragii masive) şi risc de nefrotoxicitate.
 • risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculară/ovariană)
 • datorită inhibării anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedică încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apariţia de ouă cu coaja moale).
 • eclozionabilitate redusă
 • nevrită periferică
 • pentru a avea cu adevărat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie să dureze peste 7-10 zile.
Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie să respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producător: nu se depăşesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administrează sulfamide (în special sulfaquinoxaleină) după miezul zilei.
În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativă TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reacţiile adverse ale sulfamidelor.Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitaţi administrarea de B Complex timp de 5 zile şi înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)
NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidonă-Nifuramicin, Furaltadonă-W.N, AS, Furacin)
Se absorb din intestin în proporţie redusă (5-10%) având de obicei, doar o acţiune locală dar când mucoasa intestinală e lezată se pot absorbii în proporţii mari, provocând intoxicaţii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienţă renală, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
Se vor respecta cu stricteţe dozele prescrise de producător şi se va evita administrarea prelungită.
QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) dacă sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apariţiei infecţiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului şi creşterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionară şi posibile anormalităţi ale cartilajului articulaţiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuală recomandată este de 2ml / litru apă / zi, 3 zile, sau individual 3 picături / pasăre / 12 ore.
Derivaţii nitroimidazolici
- DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)
 • METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
 • RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet
 • CARNIDAZOL – Spartrix
Sunt utilizaţi în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei şi a infecţiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproducţie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneşte la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multă apă medicamentată decît doza curativă). Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţiilor de imidazol (în special metronidazol) şi datorită faptului că în România, apa potabilă e preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apă) sau oţet de mere (5-10ml / litru apă) simultan.
Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500ml) la 45-50ºC. Se adaugă 1g Vitamina C şi apoi Metronidazolul, se amestecă şi apoi se complectează cu apă până la cantitatea necesară zilnic.
Metronidazolul are o largă marjă de siguranţă putând fi utilizat în timpul creşterii, năpârlirii şi al sezonului de zbor. Se poate administra cu precauţie simultan cu AMPROLIUM.
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C). Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari. Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitaminel B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K). La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
- Administraţi întotdeauna dozele corecte indicate de producător.
- Nu măriţi sau micşoraţi dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la aceleaşi antibiotic administrat anterior cu succes.
- Când administraţi medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei.
- Dozele recomandate de producători sunt pentru apa administrată la temperatura externă de 18-20ºC. Utilizaţi mai puţină apă când temperaturile sunt scăzute şi respectiv mai multă apă când temperaturile sunt ridicate.
- Dacă medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de băut, le puteţi administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir, apă sau ulei, eventual şi cu puţin zahăr vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafeţele boabelor crescând asfel şi palatabilitatea acestora.
- Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale.
- Utilizarea antibioticelor ar trebui făcută doar după efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
- După vaccinare, nu administraţi tetracicline, tylosin sau gentamicină, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C şi E, chiar şi levamisol (în doza antihelmintică redusă la un sfert).
- După efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administraţi probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex şi Tondigest, pentru refacerea florei intestinale şi stimularea apetitului.
- Administraţi hrană (boabe) de bună calitate şi pe cât posibil necontaminată cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substanţe foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sănătăţii şi formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).

 • Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă.
 • După orice tratament cu substanţe de sinteză chimică sau de hrană (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administraţi hepatoprotectoare de bună calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sănătos = performanţă sportivă”.

4 comentarii:

 1. Am actualizat lincul unde se pot descarca evidenta porumbeilor: http://dlf.transfer.ro/transfer_ro-13oct-a17d078984e3a6c.zip

  RăspundețiȘtergere
 2. se poate administra c.c.p odata cu gervit-w?si cate zile?contact la nr de telefon:0766217150. multumesc frumos!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Da.CCP este pe baza de medicamente iar Gerwit -vitamine ,minerale.Insa pentru siguranta poti administra dupa terminarea tratamentului cu antibiotic 3-5 zile.

  RăspundețiȘtergere

comantariu