luni, 10 decembrie 2012

Fratii Cattrysse - Partea 1-publicat in 1951


   Ce se întâmplă dacă ati intreba un crescator belgian mai mult sau mai puțin familiarizaț cu marii campionii la nivel național (pentru curse de mare distanta ), care crede el că crescatorul cu cei mai constanti porumbei  si cele mai mari succes în anii de după război? Cu alte cuvinte: cine sunt campionii mari în Belgia și, în consecință campioni mondiali de data asta ?

Fiecare crescator va oferi aceleași nume, indiferent dacă trăiește în Kortrijk, Hasselt, Verviers sau Charlerloi. Acest nume sunt : fratii Cattrysse și Oscar de la Devriendt Moere, Huyskens-Van Riel din Ekeren-Donk si Vanbruaene André din Lauwe (lângă Wevelgem)
Mai multe sporturi au campionate nationale si mondiale. Luați, de exemplu, ciclism. În 1947 Fiele Middelkamp din Kieldrecht a luat titlul de campion mondial in ciclism, dupa o cursa exigent la circuitul din Reims. A fost o arsita că aproape a făcut drumurile se topesc. Un an mai târziu a fost Iron Man Brik Schotte, ciclist puternic de la Waregem, care a luat titlul. Sespre el s-a spus ca avea un mod ciudat de a calari bigicleta ,el a luat titlul si în 1950.


Gerard Cattrysse
Oscar Cattrysse

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Gerard și Oscar Cattrysse
       


Grupul Cureghem-Centrul organizeaza o serie de curse pe distanțe lungi în fiecare sezon (cu Barcelona ca evidențiere), si desemnau la sfarsit de sezon titlul oficial de Campion al Belgiei, precum și premiu în bani de 25.000 de franci belgieni. Pentru a se asigura că nu vor abuza si alte organizații care sa  pretinda titlul de Campion al Belgiei au avut ideea de a face un premiu oficial, la fel cum tu ai inscrie firma ta la registrul comertului.

În 1949 frații Cattrysse din Moere au castigat titlul de Campioni ai Belgiei în Cureghem-Centru. Cursa a fost stransa luptand impotriva lui Oscar Devriendt (de la Moere,) a avut mult  suspans și decizia a venit în ultimele ore ale cursei finale: cursa puii de la Limoges. André Vanbruaene, celebru și temut crescator a fost castigator in 1949 si prietenul sau  Daniel Labeeuw, un crescator din mica localitate Bissegem lângă Kortrijk a fost victorios în 1950,porumbeii sai proveneau din linia  linia de Stichelbout din Lauwe. În 1949, când crescatorii din Liège a câștigat toate premiile de top de la Chateauroux (5.000 porumbei), în Soutien (de exemplu, înfrângerea copleșitoare a St Elooi din Gentbrugge împotriva Peeters-Beaufort din Herve) cele două premii naționale au fost surprinzator  castigate de Labeeuw și Vanbruane, doi crescatori din Flandra de Vest.Sa desfasurat de asemenea  unalt lucru  important în acele  zile, campionatul sa încheiat cu o expoziție de caritate despre porumbelul de curse belgian în Salle de la Madeleine din Bruxelles.

Filozofia din spatele acestui campionat, precum și clasificarea punctul în care este utilizat pentru acesta a fost gândit de către scriitorul acestui articol
De Weerd Piet

În 1949 Campionii  la general (peste cele trei categorii, viteza,  distanță de mijloc și pe distanțe lungi) au fost Huyskens-Van Riel, Vanbruane respectiv frații Cattrysse. În 1950 frații Cattrysse a luat premiul I, Huyskens-Van Riel mutat pe locul al treilea și André Vanbruane consolidand locul al doilea. În general, se crede că această concurență in campionat este cel mai bun indiciu cat de  puternice sunt aceste  crescatorii diferite într-adevăr. Inutil să spun că toată lumea vrea să afle mai multe despre acesti campioni. Fiecare crescator vrea să știe cum au reușit să fie sezon dupa sezon de succes. Oamenii se întreabă cu privire la liniile genealogice pe care  le-au folosit, metodele lor de reproducere, sistemul lor de văduvie, dieta  porumbeilor , etc -vom vedea că crescatorii din Olanda sunt tot mai interesați de mari campioni din Belgia .
Cine sunt frații Cattrysse și unde se află Moere?


Eu vă dau răspunsul la a doua întrebare în primul rând, care este cea mai ușoara. Atunci când se ia drumul principal din Ostend la Torhout și Roeselare (acolo unde Guido Gezelle si-a petrecut cea mai mare parte din viata) treci orașul Leffinge și canalul dintre Nieuwpoort și Passendale. La trecerea dintre cele două drumuri provinciale în Gistel puteți vedea o carciuma  numita Au Tourmalet condusa de Maes Sylveer.

V-as  sfătui să  opriti  pentru servi  o băutură. Sylveer este unic in felul lui și el servește bere mare maro. Carciuma este decorat cu imagini si trofee care ne amintesc de vremurile glorioase ale Flandrien Karel van Wijnendaele și de victorii celebre în Tour de France etape de munte. Félicien Vervaecke sa născut în Menen și el este un companion apropiat de Maes Sylveer. Împreună, ei au fost mereu în competiție împotriva ciclistilor francezi si italieni, de multe ori în condiții meteorologice severe. Deasupra barului  de acolo este o imagine a celor doi cicliști Vest flamanzi, îmbrățișându-se acoperiti de noroi. Imaginea este luată dintr-un  într-un oraș mic din Pirinei. Puteți recunoaște cu greu pe acestia sunt complet epuizati si acoperiti cu noroi. Această imagine ne amintește de ere glorioase din istoria bogata a sportului de ciclism în Flandra. Moere este situat lângă carciuma .

Moere este un comunitate mica, cu doar 1200 de locuitori. Acesta este înconjurat de terenurile agricole și  faimoasa stațiune balneară belgian este la trei ore distanță. De îndată ce vă lăsați drumul principal și treceti de  biserică va veti  întoarce la stânga pentru a intra pe strada pe care Gerard și Oscar Cattrysse trăiască unul lângă celălalt. Ei au un magazin alimentar. Acoperisul depozitului lor este de cel puțin douăzeci de metri de mare. Chiar sub acoperiș, pe întreaga lungime a clădirii, porumbeii sunt adăpostiti într-o mansardă deschisă.

Oscar și Gerard mai au doi frați,Jules Cattrysse trăiește în Moere,  dar el nu este implicat în parteneriat si  Georges Cattrysse care  trăiește în Diksmuide și conduce un magazin alimentar, si el este, de asemenea, un fanatic crescător de porumbei dar, chiar dacă el concureaza cu porumbei din acelasi sange cu cei doi frati  din Moere, el nu pare a fi în măsură să câștige premii. Această poveste ilustrează faptul că este nevoie de mai mult decât o rasă bună calitate pentru a a deveni un crescator de succes. Crescator trebuie să cunoască locul de muncă și  are de asemenea nevoie de ceva noroc

Acum am ajuns în Moere, frații Cattrysse sunt unii dintre cele mai renumiti  locuitori. Ei au  facut o  mulțime de efort și ei încă mai fac. Gerard este în mansardă, cu angajatii  lui descărcarca un camion. Lăzi mari și cutii sunt trase în sus. Gerard aude ușile trantite la  mașina noastră, pentru că Moere este un oras foarte linistit,flori de vară cresc aici, în fiecare grădină flamandă sub un cer albastru senin si orice sunet nenatural este imediat observat aici. În Moerse există, probabil, mai multe căruțe de fân decat  există  mașinile moderne azi.

Gerard vine să ne vadă,suntem intampinati modest de campionul belgian  a celor mai mari curse naționale. Intram in casa si vom vedea o bucătărie curată, cu gresie frumoase, Oscar este situat în cartier și el știa că venim ni se alătură în curând . Cei doi frați fac glume, le punem întrebări și ne  oferă răspunsuri. I-am vizitat deja de câteva ori și de fiecare dată notebook-mi vine la îndemână de  data asta l-am folosi pentru a scrie o parte din  noile lor succese ,cei doi Cattrysses nu se culca pe lauri in fiecare sezon  castiga noi premii de top, de peste treizeci de ani.

"Ei bine", spune Oscar, "dacă vrei să știi mai multe despre noi, vom porni de la început, vom începe din ziua când am început ca columbofilia și cum a fost mersul lucrurilor.". La scurt timp după primul razboi mondial  Gerard Cattrysse a vizitat pe  Jef Hermans de la Luythagen să cumpere o pereche de tineri pentru 110 de franci belgieni,frați Cattrysse nu au avut succes cu aceste pasari. Ei știu că, dacă o combinație nu funcționează ei trebuie să scape de porumbei.. Există două motivele pentru care vă spun despre asta.
 

Mai întâi de toate, Jef Hermans și frații Cattrysse au devenit prieteni apropiati de-a lungul anilor, bazat pe respect reciproc pentru realizările și porumbeii unuia si altuia, chiar dacă ei nu s-au văzut unul pe altul foarte mult timp. Un al doilea motiv este acela că frații Cattrysse au devenit în cele din urmă de succes, cu o rasă care a părut mai târziu să fie strâns legată de rasa veche de Hermans. Aceasta este o rasa înainte de introducerea de porumbei Bricoux, care sa transformat într-un porumbel Hermans celebru crescator în perioada de dinainte de război.


Permiteți-mi să vă spun cum sa întâmplat

În 1922 frații Cattrysse cumpărat o pereche de femele de la Jules Vanderespt în Leffinge, din care a fost crescut faimosul Blauwen . Acest Blauwen a castigat deja opt premii întâi ca o pasăre tânără și sa dovedit a fi o mare stea ca o pasăre matura la fiecare disciplină.
Frații învăța meseria lor de la nimeni altul decât Charles Vanderespt, care a reușit să câștige titlul onorific de rege al Flandrei. Charles a castigat un numar uimitor de 4635 premii între 1923 și 1935. El a câștigat 492 de titluri în 1934 și 518 de titluri în 1935, ceea ce face un total de 1010 de premii. În acești doi ani el a castigat nu mai putin de 53 premii intai și o mulțime de alte premii de top. El ar putea invinge oriunde dorea, inclusiv Bordeaux și Arras. Cea mai mare realizare a fost, probabil, 1 si al 11-lea Premiul Internațional de la Bordeaux Belgia-Olanda, în 1935, care a avut loc în condiții meteorologice îngrozitoare. Charles Vanderespt a fost și încă este un columbofil foarte experimentat crescător, care nu a ezitat niciodată să treacă peste  liniile genealogice.

În 1923 frații Cattrysse au citit un articol de știri în Le Soir, care este cel mai mare ziar din Belgia vorbitoare de limba franceza despre un  anumit Pierre Decnop de la Anderlecht, care a câștigat trei premii de top in cursă de la Dax. S-au dus să-l viziteze și au cumpărat o pereche de tineri de la cuplurile  sale cele mai bune pentru 500 de franci belgieni (12,5 euro), care reprezenta o multime de bani atunci. Ei au experimentat o combinare a acestor porumbei Decnop cu linia Vanderespt, care nu a reușit împotriva tuturor așteptărilor. Tinerii nu au vrut să zboare, chiar dacă acestea au fost ținuti în pod timp de trei ani. Totusi, nu a existat nici un semn de întrebare despre calitatea masculului de la  Jules Vanderespt. Acest lucru a fost, de exemplu,  cuplat cu o femela de WINDELS din Grammere și a crescut Goliat, care a fost un porumbel foarte puternic pe distanțe mai lungi.
Surprinzator femela de Decnop a dovedit valoarea la urma urmei. Ea a fost asociat cu un cocoș solzat Vanderespt și de această dată ea a reușit să reproduca porumbei de cursa puternici. Aceasta ilustrează modul în care o combinatie a două linii genealogice bune nu garantează un tânăr la fel de  talentat.

Gerard la reproducție
și văduve găiniÎn 1936 frații Cattrysse a făcut o mișcare inteligentă, de care si-au amintit mereu si a schimbat decisiv cariera lor ca si crescatori . Ei au cumpărat o femela magnifica albastra de la Emest (Nesten) Casteleyn din Gistel, care a fost apoi asociat cu Vanderespt solzat. Cuplu a crescut un cocoș   albastru pe care l-au numit-Grote Blauwen aici incepe  povestea de succes  pentru frații Cattrysse din Moere, campionii mondiali din 1950. Despre Nesten Cateleyn  am citit mai târziu, într-o ediție veche a revistei De Noordduif: El este unul dintre cei mai celebri crescatori pentru  cursele pe distante lungi. Rasa sa a contribuit la compoziția și îmbunătățirea mulțor crescatorii din  flamanda de Vest. El a câștigat pe distanțe lungi campionate an după an, el a avut deosebit succes în clubul Milliet în Diksmuide.

Rasa lui a fost baza  valorosilor  porumbei de la Vandevelde din Oudenburg. El a avut trei găini din Velo, două păsări tineri din Oude Vullen (care a fost, de asemenea, tata lui  Wittekop temutul lui Nestor Tremmery), doi masculi  din Oude Groten, o femela de la Oude Elfpen, sora lui Napeolon Vandevelde, etc  De obicei Casteleyn ar putea obține porumbei noi destul de ușor, pentru că el  a avut  grijă de porumbeii lui Vandevelde , destul de bine. Acest lucru înseamnă că el a fost în aceeași poziție ca și Jef Horemans (fratele lui Corneel) și Marien Vincent, mare vedetă în cursele de porumbei în Anvers între 1925 și 30.
        Castelyn a îmbunătățit în continuare Vandeveldesi sai (care nu a fost o rasa pura), cu porumbei de Charles Pauwels din Sas van Gent (De Ridder rasa din Dendermonde, care au fost în principal Wegge-de porumbei )Porumbei de Christeijns Henri de la Beveren-Oudenaarde și porumbeii de Alfons Blondeel din Waregem (un crescator care a cumparat doar cei mai buni porumbei disponibili). Potrivit unor documente de la o licitație de Nesten Castelyn în 1922 el a avut, de asemenea, liniile genealogice ale Gits și Ulens!

Acesti remarcabili porumbei de Castelyn și calitatea lor de reproducere, nu este  ilustrat doar in crescatoria proprie. Dl Boels de la Stene-Conterdam (Oostend) a avut  foarte mult  succes, cu acesti porumbei : al sau concurent albastru Barcelona (primul premiu național în 1951) provine de la vechile linii de Vandevelde-Christeijns de Ernest Casteleyn de la Gistel.

Povesti de succes una dupa alta

Cei doi frați care au avut succes în cursele de porumbei au avut de asemenea si propriile lor merite, cea mai remarcabila:aveau răbdare. Am văzut că o prima cuplare între două linii de reproducție  inițial a eșuat. Acest lucru înseamnă că ar trebui să scapi de acesti porumbei; acesta  ar putea fi încă utilă,poate si tu ar trebui să oferi acestor porumbei o a doua șansă. Am fost întrebat odată pentru a exemplifica acest punct asta poate fi dat exemplu.  
           S-a vorbit Theo Vandevelde din Oudenburg și talentele sale de necontestat și răbdarea care  a avut-o  el într-adevăr cu acesti porumbei. Vandevelde a spus: "Dacă vrei să ai succes și să rămâi de succes, trebuie să  reproduci și să triezi o mulțime de porumbei." Asta a fost regula lui de  baza. Cu alte cuvinte: secretul unui campion este metoda sa de reproducere. Trebuie sa reproduca un număr mare de porumbei din porumbei de origini bune și nu trebuie să scapi de ei prea repede. Acesta este modul de a descoperi în cele din urmă un tanar mascul si o tanara  femela de mare valoare

Desigur, grupul dvs. de porumbei trebuie să fie de bună calitate. În cele din urmă, veți avea câteva perechi care reproduc pui de top . Frații Cattrysse au fost pacient și au fost convinși că au avut o bună colecție de porumbei in crescatorie lor.Daca detineti pasari de calitate in cele din urma trebuie sa obtineti cateva perechi de tineri de calitate. Este nevoie de experiență, răbdare și unitate pentru a ajunge acolo unde vrei sa fii. Frații au folosit această abordare în afacerile lor și au folosit aceeași abordare ca si crescatori.

În iarna lui 1946 Jef Hermans de la Luythagen vândut asa numiti sai  porumbei de război, care au atins un pret record. El a ținut doar păsările tinere pentru sine. Au fost mai multe crescatorii de porumbei celebre care au vandut  intregul lot de păsări vechi. Dr. Bricoux a făcut-o în iarna anului 1930, Duray în iarna anului 1933. În anii anteriori aceaste licitații ale acestor crescatorii puternice valone au fost la înălțimea  succesului lor. În anii de după licitație lucrurile au mers un pic greșit,asta l-a  făcut pe Bricoux nervos: el a văzut cum porumbeii sai exceleaza in alte crescatorii, în timp ce echipa lui nu a putut câștiga nici un premiu national. El a decis să cumpere porumbei noi, lucru care  el nu la făcut pentru o lungă perioadă de timp. El a cumpărat porumbei de la Franz Hentges de la Luxemburg-Bonnevoie (de culoare albastră porumbei Collins de la Hoignee), dar acesta nu a mai revenit pe val (deși au existat de asemenea și alți factori implicați,).

Jef Hermans confruntat cu aceleași dificultăți, chiar dacă el a reușit mai mult sau mai puțin sa  mențina nivelul său de performanță. El si-a păstrat calmul,insa campionul din Anvers nu a avut  foarte mare succes în 1946, '47 și '48 în comparație cu anii de dinaintea războiului.,in 1949 a existat o usoara imbunatatire. El a fost pe cale sa de a vizita câțiva prieteni în Lier, care s-au bucurat ca  porumbeii lor de a ajung la Cormeilles. Cinci dintre porumbeii sai au terminat în primii zece. "Mulțumesc, domnule Hermans", a declarat colegii sai de la Lier. În 1950 el a reusit sa castige cateva premii decente din nou, mai ales în uniune, nu mai putea concura cu porumbeii de Huyskens-Van Riel și frații Marissen, dar cel puțin el ar putea câștiga premii din nou. Hermans a fost întotdeauna un crescator mai bună decât jucator.

Și acum despre frații Cattrysse? Ei nu ar face greseala de a vinde porumbeii lor vechi,acesti porumbei vechi nu sunt de vânzare. Ei nu ii trimit  pentru Barcelona, ​​uneori, acesteia ar putea concura Bilbao sau Santander, dar asta e tot.

Cei doi frați au avut o colecție mare de  păsări  și au avut încă 70 dintre ei după război. Ca urmare, acestea ar putea obține rapid rezultate, după ce războiul s-a terminat. Asta a fost deja evidentă în '46, în ciuda faptului că porumbeii Cattrijsse  au nevoie de ceva timp să se maturizeze.
                                                                                                                                             - De Weerd Piet - Degrave Martin

www.pipa.be

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comantariu