luni, 14 ianuarie 2013

Culori si pedigree             Am observat in ultima perioada discutii intense pro si contra apartenetei unor pasari fenotipului de porumbel detinut in anii trecuti de crescatori mai mult sau mai putin faimosi de aici pana la a  asocial porumbeii  rosii lui Bricoux si ciocolatii lui Mulemans este o cale lunga ,nici macar aparitia in pedigree a numelor acestora nu da dreptul de a face asemenea afirmatii, pedigree-ul este un certificate de proprietate deci pasarea apartine aceluia al carui nume apare pe certificat.  
    Vorbim de linii de porumbei dar in realitate sunt cateva familii de la care a plecat aceasta ascensiune columbofila ,asa cum am mai citit in reportajele vechi crescatorii de top belgieni si olandezi aveau uneori sangele acelorasi porumbei...nu vb de familie...aceiasi pasare la baza,sau adusa ca infuzie ...iar descendentii lor au fost numiti dupa familia de la care au fost achizitionati....nu cred ca exista crescatori care sa mentina pura o familie de porumbei ...majoritatea fac infuzii si achizitii,schimburi...deci nu putem dupa culoare sau aspect sa atribuim unui crescator o pasare..ca seamana cu porumbeii detinuti de-a lungul timpului de un crescator de top este o cu totul si cu totul alta discutie. Sa nu uitam ca spre deosebire de caii de rasa porumbeii au fost hibridizati de mai bine de un secol......asa ca vor aparea probabil in fiecare an in fiecare crescatorie porumbei mai mult sau mai putin ciudati ca si aspect sau culoare asemanandu-se cu unul sau alt bunic  celebru sau mai putin celebru si apartinand unui crescator(linii) mai mult sau mai putin celebru.    
       Ceea ce se intampla in realitate este cu totul altceva , cumparatorii dupa ce achizitioneaza o pasare urmaresc  daca numele propeietarului suna pompos daca nu se trece  la persoana care a fost proprietarul bunicilor ..strabunicilor,pasari pe care fiecare vrea sa o puna in valoare spund ca pasarea apartine acelei linii(crescatorii),uneori uitand ca majoritatea crescatorilor detin mai multe suse (familii de porumbei) …de aceea cred ca fiecare foloseste pedigreeul asa cum crede de cuvinta….o parte, poate ceea mai mare,pentru a da valoare financiara pasarii si produsilor acesteia in vederea comercializarii si obtinerii unor profituri substantiale ,pentru alti pedigreeul reprezinta un fel de trofeu care prezinta certitudinea ca,crescatorul detine ceva deosebit in propria crescatorie care poate fi prezentata si etalat,cam ce fac cumparatorii din Asia acum, sunt crescatori care in pedigree urmaresc anumite pasari sau familii si stiu exact pentru ce il achizitioneaza ..….. Cum  vad eu personal acesta problema : cand ma uit la un pedigree ma atrage altceva,dupa ce ma interesez de crescatorul de la care provine pasarea primul lucru la care ma uit daca pasarea a fost concurata,daca fratii ei au avut rezultate, daca parintii au obtinut rezultate in concursuri,daca nu urmeaza bunici (insa parerea mea este ca de aici déjà incepe sa intervina norocul)….de asemenea urmaresc metoda cum a fost reprodus(de preferat consangvinitatea),culoarea -daca se aseamna sau prezinta trasaturi asemanatoare cu unul dintre ascendenti,daca produsii lui au alt colorit de unde provine.Insa de aici pana la a asocia o pasare cu numele unui crescator doar datorita culorii penajului este un pas mare..mai bine zis o prapastie .

        


     Personal datorita posibilitatilor financiare scazute nu am avut acces la descendenti directi din pasari de valoare ,deci a urmat multa munca,imperecheri,trieri…pentru a gasi un descendent care sa ajunga la nivelul bunicilor si care sa mai si transmita caracterele familiei din care provine,ma refer la rezultate nici nu se discuta problema culorii( in sensul ca nu ma intereseaza)…..in ultimii ani am eliminat de la reproductie posesori de pedigree destul de pompoase,o calitate a unui crescator adevarat este de a sti cand sa renunte la pasare indiferent de coala de hartie care ii este atasata, acesta fiind folositore numai pentru ceea ce am spus anterior.Personal am schimbat  in 4 ani peste 25 de porumbei din cele 32 detinuti la reproductie …
     
          Am fost intrebat adesea de multi prieteni ,cunostinte de la cine sa cumpere porumbei,sincer nu am stiut ce sa raspund. Pentru a recomanda cuiva sa faca achizitii ar trebui sa cunosc foarte bine persoana ca si caracter,sa detina o familie puternica,aici ma refer la pasari care au obtinut rezultate pe parcursul a cel putin 3,4 generatii,sa detina un numar moderat de pasari,sa faca infuzii putine si de mare valoare. De asemenea cred ca este foarte interesant si modul in care crescatorul concureaza ,metoda,hranire…..facandu-se o paralela la cel care doreste sa achizitioneze.
         

2 comentarii:

  1. Foarte adevarat ceea ce sriti. Mai ales exemplul cu Bricox este ceva clasic. Daca tinem cont ca respectivul crescator a murit de ff mult timp (nu stiu exact, dar poate de aproape 100 de ani) nu pot sa cred ca cineva a reusit sa cultiva in sange pura linia. Apoi sa nici nu vorbim de saltul calitativ a porumbeilor im ultimi 50-60 ani. La vremea lor au fost porumbei extraordinar si mai mult ca sigur sunt nenumarati urmasi super buni de a lor, dar in cel putin 30-40 de generati, (1073741824 de stramisi in 30 de generati!!!) cate au trecut de la ultimi porumbei originali crescuti de Dr. Bricoux, s-au schimat mult, iar exemplarele originale nu sunt sigur ca ar face fata in concurenta actuala.
    Goana de a avea porumbei cu origine celebre, face pe unii sa spuna lucruri ireale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aș dori să menționez că linia Bricoux face baza unor rase, cum ar fi Ernest Duray (Ecaussinnes), Demil Cyriel (Haine-St. Pavel), Caramin Arthur (Chatelet), Blaimont Oscar (Couillet) , Alfred Massul (La Louviere), Hector Desmet (Grammont), Charles Lossignol (Marchienne-au-Pont), Georges Chermanne (Châtelineau), Arthur Vanden Eijnde (Roux), Joarlette (Lodelinsart), Paul Brochart (Liège), Paulin Pirmez ( Lodelinsart), Paul Bernard (Sf. Servais) si multe altele, zoals Nestor Tremmery din Oudenburg, frații Danhaive din Basecles și (într-o măsură mai mică) Anvers columbofili Horemans și Hermans ....niciodata desmet nu a spus ca are porumbei Bricoux..porumbeii lui sunt Desmet...si cei care au cumparat de acolo afirma acelasi lucru....a suna bine...deci se ajunge in acelasi punct. Va multumesc pentru apreciere dl Szabo,multa stima !

    RăspundețiȘtergere

comantariu