marți, 19 noiembrie 2013

Pros Roosen-Kermt,Belgia-un invingator in columbofilie si in viata !

         Un ''monument '' al sportului columbofil belgian un adevarat ambasador al acestui sport atat de indragit de noi toti. Pros Roosen celebru in intreaga lumea ca fiind initiatorul si fondatorul a numeroase organizatii menite sa promoveze acest sport.Dar inainte de toate Pros a fost  un mare campion care s-a mentinut in top mai bine de 40 de ani,avand palmarese de neegalat,deoarece la toate categoriile la care a concurat a obtinut rezultate de rasunet.O colonie cu o istorie atat de bogata ca poate umple paginiile unei carti destul de voluminoase.
       Vazuta din afara colonia Roosen sa bazat pe introduceri de porumbei de o deosebita calitate care au ridicat stacheta in acesta crescatorie. In 1972 a adus de la Jef Van Sweevelt, un redutabil concurenta la categoriile demifond si fond , liniile porumbeilor ''Yzveren'' si ''Old Pigeons Coener'' in toate pedigreele campionilor lui Pros apare ''Supercrack 327'' care poate fi considerat liderul absolut.  De la Jef Carlens a cumparat o fiica din ''Fabiola'' care imperecheata cu ''Yzeren'' a dat pe ''60 000 duivin 765/77'' numele fiind dat de suma de bani obtinuta la concursul Bourges national. La sfarsitul anului 1977 cand au fost vandutii porumbeii Carlens in licitatie publica multi crescatori cu faima era acolo sa o cumpere pe '' Fabiola'' s-au intors acasda cu mana goala deorece ce-a mnai mare oferta a fost facuta de Pros  care a trbuit sa ''scotoceasca'' adanc pentru a o aduce in volierele sale.Totusi s-a dovedit o mina de aur ,a fost piatra de plecare pentru multi din campionii din colonia Roosen dar si in multe alte colonii obtinand rezultate precum: 1 international Marsilia 1995,1 international Dax,2 nat. Montauban 1994,2 nat. Montelimar 1993 etc....
         Povata columbofila care merita luata in seama ''mergi si cumpara porumbei de la crescatorii din vecinatatea ta care te inving cu regularitate'' la Pros a pus bazele coloniei. In provincia Limbourg locuia un mare maestru columbofil Jan Grondelaers iar in anul 1974 primii porumbei de la acesta au poposit in porumbarele din Kermt,imperecherea femelei ''Grondelaersduiven 871/74 cu ''Coenen'' (provenit din cresc Sweevelt ) s-a nascut ''Lokeren'' care a devenit tatal lui '' Supercrack 327'' ca punct de atractie. 
       In 1982 Pros se afla pe cea mai inalta treapta a prformantei in sportul columbofil, pentru ati consolida colonia sau cel putin sa menti la acelasi nivel trebuie introdus din cand in cand o picatura de sange proaspat de foarte buna calitate. Lui Pros nu i-a scapat atenitiei ca un anume Jos Soontjes detine cei mai rapizi porumbei din Begia iar cuplul minune ''Late Tom x Geschelt Verherstraten'' se afla la baza acestei colonii. Cu mult inainte ca alti crescatori sa afle 15 descendenti directi din cuplu si numerosi produsi ai celor mai de top porumbei au venit la Kermt, in fiecare an 30-40 de pui au venit la crescatoria Pros in total achizitionand 200-250 de exemplare,i-a lansat unu cate unu si a facut o triere la sange . Introducerea lor a fost ''injectia de aur'' doi frati de tata ''Computer I '' 903/82 si ''Computer II'' 876/85 i-au adus lui Pros celebritatea.


 O noua generatie de supervioajori si reproducatori de aur au vazut lumina zilei....si impotriva lui Roosens nu se mai putea concura ''Supersrck 327'' ''Computer I '' si ''II'' -''cei trei muschetari din kermt'' au asigurat generatii de campioni care au mentinut sportul columbofil la cel mai inalt nivel. Din combinatiile celor 3 au aparut peste 40 de descendenti de top 3 national de-a lungul anilor. Daca acesti porumbei au fost pentru viteza si demifond Pros a reusit sa straluceasca si la fond unde si-a fixat drept tinta clasicul barcelona. El stia foarte bine ca pentru a castiga aici iti trebuie pasari care sa aiba ''sange de barcelona prin vine'' . Deja avea cel;e mai bune exemplare prin " Fabiola'' dar studiind rezultatele internationale ale sezonului anterior a mers sa ii faca o vizita lui Gebroeders Frenken din Olanda , inca o lovitura bine tintita ,deorece s-a nascut un porumbel cu numele ''Primus Inter Pares 339/90 '' (Theelen x Frenken) .

 Acest porumbel a fost incoronat in 1996 cu titlul de cel mai bun porumbel belgian din concursul Barcelona 1992-1996 el s-a mai clasat in frunte si la Narbornne,Brive,Jarnac....ia adus lui Pros de 3 ori loc 1 la porumbel as in faimosul clasament "Golden wing competition ''(Aripa de aur) un adevarat campion !
        In competitile de viteza demifond Pros incepuse sa isi piarda prieteni,atata de marte era dominatia acestuia ,atunci a hotarat sa renunte la aceste curse axandu-se pe  curse si pe probele de 600 km.
Porumbeii de viteza,demifond Pros ''un om cu inima de aur'' 90 % ia impartit ca si cadouri sau donatii pentru licitatii columbofile .
  
  Incepe o noua era !

 In 2001 Pros avea o noua provocare sa se afirme in cursele de Bourges si Limoges si a inceput sa caute un reproducator de baza care incrucisat sa produca porumbei capabili sa castige aceste curse. La o licitatie publica la obtinut pe ''Chateaouroux'' de la Romain Schots ,rezultatele au fost uimitoare insa Pros vroia mai mult sa concureze pentri Brive-Cahors si Orange...ii trebuia altceva mai bun ,ceva cu adevarat deosebit.

Venise vremea lui ''Super Breeder Freddy'' -2003


.Pros Roosens a fost doar unul dintre marii campioni care s-au strans pe data de 26 decembrie 2003,in pubul Zaal De Kat,la licitatia totala a tandemului De Rauw-Sablon.Pros venise la licitatie cu un scop precis:era constient ca linia super porumbelului sau Chateauroux excela fara probleme pana la 550 km,dar de acum inainte dorea sa abordeze si cursele cu distante cuprinse intre 550 si 750 km.Acesta a fost singurul si principalul motiv pentru care a participat la licitatia totala De Rauw-Sablon.Primul pe care Pros a pus ochii a fost numarul 3 in licitatie,si anume Freddy.”Imi doresc acest porumbel,indiferent de pret”,isi aminteste Pros. Freddy este un porumbel mijlociu spre mare,cu carena mai lasata,cu un brat exceptional de puternic,dar foarte,foarte echilibrat.Pros este de parere ca un porumbel mic la mana poate fii un bun zburator ,dar este de parere ca un bun reproducator trebuie sa fie impozant,mare, echilibrat,un mascul adevarat,deoarece ca si in natura cei mai buni produsi sunt rezultati din cei mai impozanti masculi,la absolut orice specie.Freddy a devenit o legenda in volierele lui Pros.
Viata lui Pros s-a schimbat radical atunci cand a suferit o operatie de hernie de disc in 2005,operatie in urma careia a ramas imobilizat intr-un scaun cu rotile.Nu numai ca a ramas intr-un scaun cu rotile ,dar a trebuit sa suporte dureri insuportabile 24 de ore din 24,astfel incat deja la inceputul lui 2010 durerile fiind atat de greu de suportat,doza de calmante a fost marita.Pros a fost un luptator toata viata sa,si inca de la varsta de 9 ani,pana in clipa mortii la venerabila varsta de 71 de ani,porumbeii au fost alinarea sa….si bineanteles familia care i-a fost mereu aproape.In ultimii ani ai vietii,cea mai mare alinare a lui Pros a fost super porumbelul Freddy.De fiecare data cand vorbea despre Freddy,s-au il tinea in mana,durerea disparea brusc,iar Pros parca plutea.


Pros ne spunea : “Eram obisnuit cu afacerile,asa ca in general in licitatii participam fara nici o emotie.Insa atunci cand am inceput sa licitez pentru Freddy,am fost foarte,foarte emotionat deoarece nu vroiam sub nici un chip sa il pierd.Acest porumbel urma sa fie cel mai bun porumbel de matca pentru multi ani .Datorita varstei sale pretul in licitatie nu a urcat foarte mult,asa am reusit sa il achizitionez”. Atunci cand a fost achizitionat de catre Pros,Freddy ii reprodusese deja pe DROMER (bunicul lui Luvky 77= 1 As Fond Belgia 2005),si pe KASTAR,dar adevarul este ca nu era atat de faimos cum este acum,s-au cum a devenit dupa ce a inceput sa reproduca in volierele lui Pros.In aceeasi licitatie Gerard Koppman a cumparat 5 fii direct din Freddy,printre care DROMER si Mr.Expensive,porumbeii cu care a avut mare succes in reproductie.Freddy s-a incrucisat cel mai bine cu linia Chateauroux detinuta deja de Pros,dar a reprodus la nivel inalt si cu porumbei de Soontjes,Eric Limbourg si cu linia lui “Marseille” de la Marcel Aelbrecht (100% De Rauw-Sablon).Pros Roosen a avut o legatura speciala cu Fratii Vandenheede,cu care in ultimii ani de viata a schimbat foarte multi porumbei,deoarece Pros crede 100% ca Fratii Vandenheede sunt cei mai buni zburatori de fond de o zi din Belgia.
           Pros despre ''Freddy'': ” Nimeni din Belgia nu a cheltuit atatia bani pe porumbei ca mine..NIMENI…Nu am investit niciodata banii castigati in nimic ,in afara de porumbei.Am cheltuit sute de mii de euro pe porumbei,DAR am cumparat numai ce este mai bun-campioni nationali,porumbei asi….dar un porumbel ca Freddy nu am avut niciodata!!!” (aceasta este parerea unuia dintre cei mai buni columbofili care au existat vreodata,un columbofil care a reusit sa fie in decursul carierei sale campion la absolut toate categoriile)
     Imaginati-va ca acest columbofil care il lauda cu atata incredere pe Freddy ,l-a avut in volierele sale pe celebrul“Supercrack 327″ – 3 National Demifond Yearlingi 1979 ; 4 National Demifond 1980 ; 5 National Demifond 1981 ; 1 National Demifond 1982 !!! Pros a detinut-o de asemenea pe “Fabiola”,cumparata in licitatia totala a lui Jef Carles (superstarul de la Barcelona),femela ce este cu siguranta una dintre cele mai bune fondiste din istoria columbofiliei,reusind sa se claseze de 3 ori in primii 45 la nivel international de la Barcelona !!!!!!! 8 International Barcelona in 1973,45 International Barcelona in 1974 si 26 International Barcelona in 1976.Fabiola a fost o investitie de succes,urmasii sai reusind urmatoarele : 1 International Marseille 1995,1 International Dax,2 National Montauban,2 National Montelimar etc.Pros a fost intotdeauna inainte vremurilor sale,fiind primul care l-a descoperit pe Jos Soontjes si porumbeii sai extraordinari.Pana ca acesta sa devina faimos,Pros avea deja in volierele de reproductie 15 pui din perechea acestuia de baza: “Late Tom & CHequered Verherstraeten”.Din acesti porumbei 2 campioni au vazut lumina zilei : “Computer I” si “Computer II”!Putem spune cu certitudine ca Pros a fost cel care a propulsat porumbeii lui Jos Soontjes la nivel mondial.Pros a detinut de asemenea Locul 1 Primus Inter Pares Barcelona Club ( cel mai bun porumbel al Belgiei pe o perioada de 5 ani de zile la zborul de la Barcelona).
   preluare :  pigeons.ro   si    pipa.be 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comantariu