1.  În introducerea discutiei noastre, vă rog să vă prezentati celor care vă cunosc mai putin sau deloc.

Ma numesc Panescu Octavian am 41 de ani locuiesc in Tg-Jiu,judetul Gorj concurez in tandemul Boian + Panescu ,format impreuna cu fratii Boian Flavius si Lucian in 2008.

Boian+Panescu
2. Când si cum ati început sportul cu porumbeii ?
Am inceput sportul cu porumbei voiajori in anul 2001 ,in urma unor probleme de sanatate puritatea acestor fiinte atragandu-ma ca un magnet si reusind sa imi redea linistea si forta interioara.
3. Există vre-unul sau mai multi crescători pe care ati dori să-i pomeniti, datorită ajutorului pe care vi l-au acordat?
Sunt multi crescatori care m-au ajutat de-a lungul timpului,in fruntea listei este Eugen Kovacs de la Cluj,omul care mi-a fost mentor ,urmeaza multe nume daca voi uita vreunul imi cer scuze de pe acum, Albu Marius, Jianu Ciprian, Antonescu Gyany, Spiridon Dumitru, Lazar Dan, Kui Ghita, Golgojanu Orlando, Szabo Zoltan, Sjaak Buwalda si nu in cei din urma Dinu Mihai (Bucuresti) , Barbu Viorel (Pitesti), Stefanescu Bibi (Targoviste).
4.Faceti-ne o scurtă prezentare a crescătoriei dvs.: dimensiune, nr de compartimente, orientare.
Crescatoria are 5,5 m/2,5 m formata din 2 compartimente la parter(matca si pui) si 3 compartimente la etaj( 2  de 2/2,5 pentru masculi si una de 1,5/2,5 pentru femele).
Cresc 2                                                                     Poze cresc
5.Aveti în crescătorie dispozitive de genul încălzitoarelor, sistemelor pentru semiîntuneric, control al luminii sau ventilatie mecanică? Acordati importantă aerisirii crescătoriei?
Crescatoria a fost modernizata in 2008 atunci cand am inceput parteneriatul, prin constructia etajului . Acesta a fost facut dupa modelul crescatoriei fratiilor Kovacs cu sisteme pentru semintuneric,control al luminii si al ventilatiei in vederea practicarii vaduviei ca metoda de concurs.
INterior            Int 3          Int 2
  6. Câti porumbei voiajori detine si, pe categorii: reproductie, zburători, pui ?
Lotul de zbor este format din maxim 24 masculi ,hotarand acesta sa fie numarul maxim si 24-28 femele ,la reproductie 16 perechi dar anual sunt opriti de la concurs sau adusi 2,3 porumbei care inlocuiesc pe cei care nu ne-au multumit.Deci numarul de porumbei voiajori care ierneaza se regaseste in jur de 80-86 capete.Scoatem in jur de 80 de pui din acestia rapitorele si accidentele (deasupra crescatoriei avem liniile de inalta tensiune) eliminand 20-25 bucati, restul triati la concursuri cu derby 470 km Dunavat , surplusul format din cei care nu ne plac ca si conformatie sau au ramas singuri din anumite perechi sunt trimisi la derby pui 560-600 km.
  7. Specificati, vă rugăm, etapele sau categoria de concursuri care vă interesează în mod special si spuneti-ne care e sistemul de concurare a păsărilor mature.
Pana in 2011 ne-au interesat categoriile general,as,demifond,iar din 2012 am hotarat sa ne axam numai pe fond si maraton. Folosim metoda vaduviei totale (masculi si femele),acelasi program ca si cel folosit atunci cand am concurat in anii trecuti. Specific asta deoarece in 2012 am folosit un program  al unui crescator  de afara si am avut un fiasco total.
  8. La ce dată vă împerecheati zburătorii? Dar porumbeii de reproductie?
Toti porumbeii voiajori sunt imperecheati in jurul datei de 15-20 februarie.
  9. Ce hrană folositi în diferite perioade ale anului? Cum o administrati, la discretie sau în anumite doze?
In timpului sezonului de concurs porumbeii voiajori primesc hrana speciala tipul fiind impus de posibilitatile financiare,preferam Super Dieta si Vaduvie de Beyers. Puii si reproductia primeste hrana preparata de noi cu orz 50% iarna  si mazare 20 % cand au pui,restul:porumb,grau,sorg,orez ,seminte mici. Toti porumbeii sunt hraniti  cu masura urmarind sa ramana cateva seminte in hranitori care sa tradeze faptul ca sunt satui.
  10. Care este pregătirea de care beneficiază porumbeii înaintea sezonului de zbor ?
Nu acordam asa mare atentie mai ales de cand ne-am axat pe cursele de fond, maraton.. 15km, 30km, 70km, 140km in cele mai bune perioade.
  11. Fortati porumbeii să zboare în jurul crescătoriei ?
Da,mai ales la inceputul sezonului tinand cont ca din septembrie pana in martie sunt inchisi. Zboara dimineata 30 min si seara 1 ora.
12.Odată sezonul început, cum, cât de des si la ce distante antrenati porumbeii ?
Nu ducem porumbei si nu i-am dus pentru antrenamente particulare mai ales pentru categoriile de acum preferand sa angajam porumbeii cat mai calmi.
 13.  Există o pregătire specială, specifică, înaintea concursurilor care vă interesează în mod deosebit? Îi hrăniti, antrenati sau motivati diferit?
Hrana se schimba inainte de imbarcari urmarind sa administram cat mai multe grasimi. Ca si motivatie nu folosim ceva deosebit in tara daca vremea este buna prezentam femela, iar la fond daca este vreme buna deschidem boxa,daca vremea se anunta cu ploi nu se intalnesc decat acasa.
14. În ce constă recuperarea porumbeilor după întoarcerea de la concursuri?
Electroliti,hrana bogata in proteine prima masa,apoi mancare usoara si depurativ.La zboruri foarte grele separarea imediata si intuneric pentru a se linisti, hrani si recupera.
  15. Care sunt asteptările si cerintele pe care le aveti de la păsările dvs.?
Clasarea in mod constant cat mai sus,palmarese felul cum revin fizic .Locul 1 fara alte clasari in top nu ne intereseaza. Chiar daca nu sunt premiate acordam mare atentie familie care reuseste an de an norme ,frati,verisori…

 16. Pe lângă selectia la concursuri, urmăriti la porumbeii dvs. prezenta sau lipsa anumitor caracteristici fizice, ca factor de selectie? Ce caracteristici prezintă porumbelul voiajor ideal, în opinia dvs.?
Rezultatele,ne plac porumbeii cu musculatura moale,este aproape singurul criteriu pe care cosul l-a confirmat. Personal nu sunt incantat de porumbeii cu ochi alb, dar nu triez si nu consider asta un defect.
  17. Spuneti-ne câte ceva despre liniile/familiile de succes sau porumbeii valorosi din compartimentul dvs. de reproductie. Cum selectati porumbeii din care veti reproduce? Folositi vreo tehnica speciala de reproductie, de ex. cosangvinizarea, reproducerea în cadrul liniei, etc.?
Jos Thone,Rajckard/N. Norman, Dewerduven/Theelen/Brikman,Dordin/Van Hasten
Hibridizare si consagvinizarea atunci cand pasarile obtin rezultate -verisorii fiind preferati.
18.  În România se aduc foarte multi porumbei din afară. Cum percepeti acest fenomen?
Este un lucru foarte bun, din pacate in ultimul timp am ajuns gropa de gunoi, locul unde sunt eliminate rebuturile din marile crescatorii. Crescatorii care aduc pasari de calitate cred ca se pot numara pe degetele de la 2 maini.
  19.Câti pui reproduceti anual? Cum îi hrăniti?
Anual reproducem in jur de 80 de pui. Amestecul de mancare este unul facut de noi.
20..Cum antrenati si concurati puii? După ce metodă îi jucati si ce asteptări aveti de la ei?
Antrenam inainte de concurs  daca nu zboara ei mai intensiv. Normal nu ne intereseaza rezultatele !
21.  Concurati puii la fond, având în vedere că în zona dvs. se organizează  astfel de concursuri pe sezon?
Nu, sub nici o forma, trimitem la etapa organizata pe cei care vrem sa ii eliminam , daca vin le mai acordam o sansa.
 22.Descrieti programul de medicatie pe care-l aplicati porumbeilor dvs., de-a lungul anului si în extrasezon.
Inainte de sezon, deparazitare interna si externa ; tricomonoza, vaccin si inainte de primul concurs respirator. In extrasezon nu intervenim decat daca este neaparata nevoie.
23.Administrati porumbeilor produse de conditionare, vitamine sau alte produse de acest gen?
Da. In ultima perioada axandu-ne in special pe probiotice.

24.Enumerati, vă rog, rezultatele mai de seamă obtinute în ultimii ani si prezentati câtiva porumbei voiajori care au concurat cu succes în crescătoria dvs.

In  expo UCPR –loc 3 – Fond y,Super As,General y,  loc 4 –Super As,    loc 5- As Fond, As palm. 3 ani, Super As,   loc 7 – Fond palm,  General palm ……..

Eut

RO 097320-2006 “EUT” – MASCUL ORIGINAL FRATII KOVACS, 100% JOS THONE (VIA GYANY ANTONESCU)  ACEST MASCUL S-A DOVEDIT A FI UN SUPERREPRODUCATOR IN CRESCATORIA NOASTRA, FIIND TATAL LA:
LOC 7 NATIONAL GENERAL PALMARES EXPO UCPR 2010 ;
LOC 3 NATIONAL SUPER AS EXPO UCPR 2011;
LOC 3 NATIONAL FOND Y EXPO UCPR 2013;
LOC 15 NATIONAL MARE FOND EXPO UCPR 2013
833406-09- loc 3 expo UCPR  11 -Super AS-fiica EUT833406-09 -LOC 3 EXPO UCPR 2011 SUPER AS, FIICA “EUT”


2098856-12 - loc 3 expo UCPR 13 - Fond yarl. fiu  EUT2098856-12 -LOC 3 EXPO UCPR AS FOND Y;2013- FIU “EUT”
2098875-12 -LOC 15 MARE FOND Y.  EXPO UCPR 2013 -FIU " EUT "                                        

944023-08 fiu Eut -loc 7 expo ucpr gen palm '10-944023-08 -LOC 7 EXPO UCPR GENERAL PALMARES 2010, FIU “EUT”

 25. Cum vedeti evolutia columbofiliei românesti în ultimii ani? Aveti idei cu privire la ce s-ar putea îmbunătăti în cadrul Uniunii, pentru ca lucrurile să meargă si mai bine?
In urmatorii ani sportul columbofil va fi in continua crestere, influentat putin de posibilitatile financiare ale fiecarui crescator. Obligativitate de a concura in zone cat mai mari cu lansari echitabile si introducerea unui coeficient care sa confere o anumita echitabilitate si concurentilor dezavantajati de distanta gen coeficient de oboseala  sau lansarile intarziate la care s-a renuntat datorita presiunii facute de fostii campionii din zona.
26.Prin ce metode credeti că s-ar putea stimula cresterea numărului de columbofili, în România?
Oferirea de spatii, terenuri de catre primarii persoanelor care doresc sa practice acest sport, acesta fiind principalul impediment.
27.Care credeti că sunt principalele piedici pe care le întâmpină un columbofil în calea obtinerii performantei ?
Achizitionare de pasari slabe calitativ si neintretinerea corespunzatoare, epoca cu apa , paie si bataie a disparut.
28.Ce sfaturi ati putea oferi unui coleg începător cu un buget mic sau foarte mic si ce l-ati sfătui pe unul potent financiar?
Ambii sa incerce sa achizitioneze din zona unde concureaza, unii oua, pui tardivi..ceilalti campionii acelei zone !
29.În ce moduri vă satisface sportul columbofil?
Singura  satisfactie ar fi implinirea sufleteasca, dar ca orice pacatos probabil nu imi voi gasi prea devreme linistea, dorim din ce in ce mai mult. Obtinerea unei familii care sa aduca rezultate de varf in mai multe crescatori ar fi telul .
30.Ati avut vreodată momente când ati fi vrut să renuntati? Cum ati încuraja un coleg aflat pe punctul de a renunta?
De cate ori, daca tinem cont ca am avut 3 locatii in 8 ani,acum fac 12 km zilnic dus –intors pana la crescatorie , am fost obligat la orele 8 sa ajung la serviciu,  cine ma cunoaste gaseste in povestea mea  ambitia de a merge mai departe.
31.Care a fost cea mai memorabilă experientă de columbofil trăită de dvs. până acum?
Fiecare concurs imi da o stare deosebita, la inceput am sperat ca va trece in timp, nu este asa. Si in acest sezon am avut un moment cu adevarat deosebit ; aveam porumbeii angajati la concursul Caplani 2 ,540 km  in acelasi timp de dimineata incepusera sa soseasca porumbeii de la Donets’k care incepusera sa intre la Valcea noi avand 1158 km. Era duminica si se anuntasera cutremure,era la o saptamana dupa Vil’ne 905 km , un concurs super usor ‘856/12 avand loc 1 pe lansare. Porumbeii intarziau, incepusera sa se anunte in judet primii porumbei de la Donets’k deci telefoanele zbarnaiau neincetat ….la 15h11 minute au aparut primii porumbei in oras , noi ar fi trebuit sa introducem in maxim 10 minute pentru a avea sanse la loc 1, mai ales ca se anuntasera deja 5,6 porumbei, la  15h14’ s-a vazut venind primul porumbel..a inceput nebunia , culmea a aterizat pe casa, noi neavand astfel de probleme si ezita sa coboare…..nici nu vedeam bine care este , mortii si aluziile sexuale  pline de rugamintii, leganat galetusa de mancare, fluieraturi…dupa 15-20 secunde lungiii a aparut altul care a aterizat asa cum era normal pe trapa, abia atunci coborand si cel de pe casa….au intrat aproape aceiasi secunda,era o femela de 1 an si 856/12 cel de pe casa…care in loc de 1 pct a primit 3 …dar ce mai conta , bucurie cu injuraturi, nebunie in curtea casei, calcule , undeva la 20pct norma fond……15,22 alt porumbel facand 66pct la fond, eram in delir .  Noi aveam 3 porumbei din cei 10 sositi pe lansare. Rupem tot…vom avea iarasi o cursa fantastica. Insa porumbeii se taiasera si la noi si la toata lumea…..soseau ff greu, urmatorul la noi la 16,51, deja trecusem la agonie , vedeam puncte privind neincetat cerul…la 18,34 inca un porumbel , era epuizat…tin minte ca l-am rugat pe Luci sa vada care este eu chiar pronuntand ‘’uite si starvul’’ , a urcat in voliera si s-a auzit un urlet…..442/11,venea de la Donets’k , a inceput iarasi sarbatoarea primul an angajasem 2 porumbei si loc 11 pe GJ+Mh. De fapt cred ca de asta este frumos acest sport de fiecare data te face sa ai alte trairii, te urca si te coboara facandu-te in cateva minute sa adresezi icoanei rugaminti si multumiri.
32.Ce vă doriti de la columbofilie, pe parcursul anilor ce vor urma?
Am spus : o familie de porumbei care sa confirme si in alte crescatorii si sa se comporte ca in acest sezon, sa fim  nevoiti sa eliminam pentru a face loc tinerilor.543004-02 Batrana baza crescatoriei  Erdei Paul
543004-2002 “BATRANA” – ORIGINAL ERDEI PAUL
ACEASTA FEMELA SI-A ARATAT CALITATILE DE SUPERREPRODUCATOARE FIIND MAMA SAU BUNICA MULTOR ZBURATORI DE TOP:
LOC 4 NATIONAL SUPER AS EXPO UCPR 2011;
LOC 5 NATIONAL SUPER AS EXPO UCPR 2011;
LOC 5 NATIONAL AS PALMARES 3 ANI EXPO UCPR 2011;
LOC 9 NATIONAL DEMIFOND EXPO UCPR 2006;
LOC 11 DONETS’K GJ+MH – 1160KM.
833417-09 nepot Batrana loc 4 super as expo Ucpr 11

833417-09 -LOC 4 SUPER AS EXPO UCPR 2011 nepot ''Batrana''

2098872-12 loc 5 expo UCPR '13 -As Fond yarl. nepot '856-12-'875-12,stranepot Batrana
2098872-12 -LOC 5 EXPO UCPR  AS FOND Y 2013-stranepot ''Batrana''


944008-08 LOC 5 AS PALM 3 ANI 2011 -nepot ''Batrana''

523936-04 LOC 9 DEMIFOND EXPO UCPR '06 -nepot ''Batrana''2200442-11 LOC 11 DONETS'K 1158 KM GJ + MH 2013 -nepot ''Batrana''
2390040-10  3 ANI FOND PALM. -nepoata ''Batrana''


2390039-10 -PALM 2013 -AS MARATON,MARE FOND,FOND,GENERAL,AS- nepot ''Batrana''