miercuri, 13 noiembrie 2013

Ce sanse acordam unui porumbel la reproductie ?

          Urmarind licitatiile cu porumbeii de pe columbodroamele din tara am ramas placut impresionat de valoare genetica care se regaseste pe piata, privite in ansamplu preturile sunt accesibile cine face achizitii gandite reuseste chiar sa isi puna o baza. Astfel ajungem sa detinem in crescatorie pasari cu genetica deosebita de la crescatori de top,aici intervine problema despre care as vrea sa discutam astazi ce sanse acordam in compartimentul de reproductie unui porumbel nou introdus.
           In momentul in care mi-a venit ideea acestui articol primul lucru la care m-am raportat a fost propria noastra crescatorie. Un porumbel indiferent de sex si origini reproduce in crescatorie maxim 3 ani, si asta in urmatoarele conditiile  : au fost accidente de reproducere(oua sparte) , dezastre (boli,catastrofe la conc.) si nu am putut sa ne facem o idee despre produsii obtinuti din pasarea respectiva, sau intr-o combinatie  puii au dat randament iar cu alt cuplu nu atunci mai primeste a 3 a sansa.  Stiu ca multi  nu vor fi de acord insa daca ne facem timp sa ''bibilim''  fiecare pasare pierdem viata batand pasul pe loc. Uitasem,porumbeii cu cele mai multe sanse sunt proprii porumbei,scosi din pasarile detinute de noi si concurati de noi ,3,4 ani, nici acestia nu vor ramane vesnic dar sunt porumbeii la care ne raportam ca si valoare.
              De exemplu ,prietenii nostrii pot confirma, din porumbeii de Thone abia in acest an oprim la reproductie pui din ei,pana acum nu am fost siguri ca se pot impune.....parem nebuni dara asta este. ''Eut'' a dat in 5 ani cu doua fem diferite 2 loc 3 in expo UCPR(super as si fond ) un loc 7 gen.palm si 15 mare fond  tot in expo UCPR  asta nu inseamna ca un pui din el  poate face pe cineva campion,ca genetic este deosebit sunt perfect de acord dar oamenii trebuie sa fie constienti ca din 2008 pana astazi am scos doar 4 pui....m-ar batea Dumnezeu.
           Orice pasare primeste doi parteneri daca in acesta perioada nu da produsi de top este eliminat, tinem maxim 16 perechi la reproductie deci cand ceva vine...altii pleaca fara nici un fel de discutie. Din 2008 pana acum am eliminat de la reproductie 35 de pasari....cam multe ?? Se poate ! Au fost si cazuri cand si latura financiara ne-a facut sa cedam alte ori sentimental,cu unele dintre ele amici ai nostrii si-au facut crescatorii dar......dar.. inca nu ne-au invins deci nu am gresit asa grav.
              Alte greseli facute in trecut a fost imperecherea noului introdus cu un porumbel de top. Fiecare procedam asa din instinct, cand achizitionezi ceva consideri ca este foarte bun,deosebit doar de asta l-ai luat nu si ii oferim un partener deosebit un bun reproducator,o astfel de pasare poate traii intr-o cresc 3,4 ani fara sa ne dam seama de greseala. O pasare nou introdusa trebuie sa porneasca de jos cu un partener mediu,pasarile care ne-au dat valori trebuiesc imperecheate cu pasari care au confirmat ...bun cu bun,nu pedigreeu + aspect x bun !\
           Daca un campion ar da numai campioni ..un crescator cu o familie in 3 ani ar domina campionatul national, din fericire pentru unii si din pacate pentru altii nu este asa !
           Astept pareri si comentarii, doar de asta ne adunam aici !!!!

3 comentarii:

 1. Daca tot am intrat pe blog si am citit acest haios articol 'Vizita la un mare campion !' este belea de haios, rasplata las si eu un comentariu..
  Columbodroame - fugi cat vezi cu ochii vezi de treaba ta ca esti mult mai castigat, acolo se dau antibiotice non stop, sunt boli peste boli, fereasca Sfantu, porumbei tineri terminati inca de cand au puf galben pe ei. Cand introduci asa ceva in cusca poti sa-ti pui crucea sus pe cusca sa scrii asa 'aici au odihnit porumbeii lui boian si panescu'. Stiu ce se intampla intrun columbodrom, afirm ce stiu si am vazut eu live urmarind evolutia din interior.
  Daca vrei porumbei puternici imunitar evita cat poti sa primeasca puii antibiotice abia dupa varsta de 8-9 luni. Cunosc TREI crescatorii care in ultimii 2 ani care procedeaza intocmai. Inainte de primul fond PUI, acestia fac scurt 3 zile tratament contra Trico, alt medicament sau antibiotic NIMIC pina puii nu trec de varstra minima 8 luni. Unu la mana, matca trebuie sa fie cat mai sanatoasa cand este pusa la pereche. Voliera buna de pui care sa functioneze si asta sa dovedeasca starea puilor din ea. In aceste trei crescatorii (zona1,4,5) mai dau ceva natural, au incercat si fara si au dat gres, fiecare cu metodele lui, dar in anul urmator ca si yarlingi au batut maturii la 18 etape din 20, iar la ceilalti doi crescatori am vazut cam aceasi treaba.

  ''Eut'' a dat in 5 ani cu doua fem diferite - ce era asa greu sa il folositi in metoda 'armasar' cu 4 femele deodata si cu a 5-a intra in matca pt inca 2 serii de pui. Ouale din metoda 'amasar' 1 mascul x 4 femele (8 oua) sunt puse sub zburatori si masculu poate trece cu o alta (a 5-a) la matca. In 2 ani reproduci cat in 6 ani din pasarea respectiva.

  Voi nu aveti zona grea acolo, am vazut niste zdremte de porumbei plecati cadou la voi in zona si mai apoi au devenit artiste in reproducere, pe cand in alta parte pe probat si incercate, parinti, frati, surori,etc cu acele pasari trimise sunt total expirate. Am vazut si cum Burca a facut un tandem la Tg Jiu (fcpr) din primu an a facut minuni acolo cu tandemu lui, nu se poate asa ceva daca acolo sunt columbofili... acest lucru demonstreaza cum ca crescatorii de acolo, sunt accesibili spre subtiri.
  Zona voastra este buna (usoara), rezista porumbeii si pot juca mai multi ani la rand.
  Fara suparare, am lasat si eu o parere, poate ca nu am dreptate, vorba ta ''Astept pareri si comentarii, doar de asta ne adunam aici !!!! '' deci este o parere si nu am dat cu batu.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca consideri ca e zona buna trimite niste porumbei de la tine sa se impuna ,trimitei chiar copilului asta care e cu Burca sa vedem alte minuni, ca aia nu fac fata el a incercat si se si pricepe dar cad iar aici viteza nu zboara nimeni. FCPR gorj nu exista e un grup d care nu a reusit clasari top 50 pe judet niciodata si au plecat la Gatejescu cu caciula in mana. Ia sa zici,daca mai citesti,unu din porumbeii aia zdrente deveniti artisit in reproductie, la ce crescator ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumos articol!
  Ar trebui trimis si pe porumbei.ro, sa auzim mai multe opinii.

  Sunt incepator.
  M-am decis sa nu incerc la matca decat cu porumbei cu rezultate obtinute in minim 2 ani cu norma facuta in fiecare an (sau o norma stabilita de mine, ca numar de clasari pe an), si care au castigat minim 1 titlu in viata lor , preferabil printre primii 20 national.
  Nu fug neaparat dupa locul 1, ci cat mai multe clasari din 2 cifre in cariera. Pedigriul nu conteaza decat in mod secundar.
  Le acord 2 ani. Le acord si a 3-a sansa daca am senzatia ca au ceva bun in ei si am gresit eu combinatia in unul dintre cei doi ani.
  Am doar10 perechi la matca.

  Cosmin

  RăspundețiȘtergere

comantariu